Wethouder op bezoek bij roofvogelopvang in Barchem

0
Vlnr: Calle Janssen (LochemGroen!), Joke Holtslag van de roofvogelopvang en wethouder Lex de Goede (Eigen foto)

BARCHEM/LOCHEM – Wethouder Lex de Goede heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan de roofvogelopvang in Barchem. Het werkbezoek was het gevolg van mondelinge vragen die de fractie van LochemGroen! in december stelde. De partij komt op 4 maart met een motie die aanstuurt op structurele financiële steun van de gemeente Lochem.

Aanleiding was een noodkreet van de Dierenbescherming inzake de financiële nood
bij wildopvangcentra in het hele land. De opvang in Barchem – waarover deze krant eerder een artikel publiceerde – krijgt alleen kleine bijdragen van de Dierenbescherming en Stichting Dierenlot. Daarnaast moeten de onkosten worden gedekt door donaties.

Constructief

Calle Janssen van LochemGroen! spreekt van ‘een constructief gesprek’ tussen De Goede en de eigenaren Joke en Alfons Holtslag van de roofvogelopvang. De wethouder heeft de zorgen gehoord en rond kunnen kijken bij de tientallen roofvogels die momenteel worden opgevangen, waaronder een kiekendief en een oehoe. Alles is gericht op revalidatie en het weer uitzetten in de natuur. Contact met mensen wordt zoveel mogelijk vermeden.

Janssen “Het gesprek biedt kansen om als gemeente een financiële ondersteuning te bieden aan dit prachtige initiatief. Uiteindelijk gaat de raad hier uiteraard over en ik
zal met mijn college raadsleden hier het gesprek over voeren. Maar ik ben positief gestemd door de betrokkenheid die de wethouder toonde. Ik zal namens LochemGroen! op 4 maart een motie in dienen om de enige wildopvang in de gemeente Lochem financieel te ondersteunen in onder andere de oplopende dierenartskosten.”

Donaties

Janssen hoopt dat het bezoek van de wethouder ertoe leidt dat deze de motie in ieder geval niet zal ontraden, maar het oordeel de raad te laten of zelfs te omarmen. Ondertussen zijn particuliere donaties altijd meer dan welkomen. Met een eenmalige of maandelijkse donatie kan iedereen de opvang steunen. Alle donaties wordt ingezet voor de opvang, voer en medicatie. Bankrekeningnummer: NL60 RBRB 0947556451. Het gaat om een ANBI-stichting, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn.