ForFarmers sluit 2023 af met een nettoverlies van 1 miljoen

0
ForFarmers in Lochem (foto: ForFarmers)

LOCHEM – ForFarmers meldt over 2023 een nettoverlies van 1 miljoen euro. Eenmalige kosten door een reorganisatie zijn van grote invloed, want zonder die kosten was er een winst van 22,7 miljoen uit de bus gerold. Maar ook dat is bijna een kwart minder dan het resultaat van 2022.

De inflatie die vorig jaar naar grote hoogte steeg wordt genoemd als een van de oorzaken van de terugval. Hoge prijzen drukken de verkoop van vlees en zuivel. ForFarmers zag ook dat boeren een lastig jaar hadden door gewijzigde regelgeving en zeer veel regen in zowel voor- als najaar. Ook de vogelgriep was van invloed. Meer algemeen is de dalende trend van de veestapel in heel Noordwest-Europa.

Prijzen

Boeren kregen vorig jaar wel goede prijzen voor vlees en eieren. ForFarmers zag de resultaten in de tweede helft van vorig jaar verbeteren, ook door dalende energie- en grondstofprijzen. Het volume afgezette voeders daalde met 6,7 procent. Dit kwam deels door de verkoop van een Belgisch bedrijf (-1,6%). De omzet daalde met 10,3 procent en kwam uit op 2.974,7 miljoen euro.

„In het tweede halfjaar hebben we een verbetering van onze resultaten gerealiseerd. Het was een jaar van uitdagingen en vooruitgang”, aldus topman Pieter Wolleswinkel. „Het is onze overtuiging dat de veehouderij een essentiële rol speelt om betaalbaar en duurzaam voedsel te waarborgen. Voor veel boeren zijn het uitdagende tijden. We kijken ernaar uit om te blijven werken aan oplossingen die bijdragen aan een goed renderend toekomstbestendig boerenbedrijf.”

CO2 reductie

ForFarmers wil naar eigen zeggen, in samenwerking met partijen in de keten, een lagere CO2-voetafdruk realiseren. Zowel in de eigen productie als bij afnemers, dus inclusief het boerenerf. Die kunnen volgens het Lochemse bedrijf onderdeel zijn van oplossingen voor de sector. Onder het merk CirQlar Nutrition, dat in 2023 is gelanceerd, is een compleet aanbod aan reststromen ontstaan.

In het jaarverslag is te lezen: ‘Reststromen zijn een belangrijk onderdeel van duurzame voeroplossingen, die zowel bijdragen aan rendement als aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering van onze klanten. Door de activiteiten onder één merk te bundelen kan de markt nog effectiever worden bewerkt en kan het aandeel reststromen in de keten worden vergroot.

Overnames

Waar het gaat om overnames zit ForFarmers ook nu niet stil. In januari werden al twee bedrijven overgenomen. Het gaat om de Poolse veevoederproducent Piast Pasze en om Thunderbrook Equestrian Limited. Die laatste is actief in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en is toegevoegd aan de paardenvoerdertak van ForFarmers-dochter Pavo.