Wethouder De Haan: ‘Behoeftes ondernemers blijven peilen’ [video’s]

0
Wethouder Eric-Jan de Haan (foto: Arjan Gotink/Gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Veel ondernemers hebben last van de coronamaatregelen. Wethouder Eric-Jan de Haan, die economische zaken in zijn portefeuille heeft, ziet en hoort veel verschillende reacties. Naast begrijpelijke zorgen zijn er ook mooie initiatieven die de ware aard van het ondernemerschap onderstrepen. Opmerkelijk is dat het aantal mensen in de gemeente dat Bijstand ontvangt op de laagste stand sinds jaren staat.

Wethouder Eric-Jan de Haan interviewde in het kader van ‘Samen voor elkaar vier ondernemers uit de gemeente over hun ervaringen. Deze video’s zijn verwerkt in dit artikel. 

Hoewel hij door de maatregelen minder fysieke bedrijfsbezoeken kan afleggen dan normaal spreekt De Haan veel ondernemers. “Als gemeente vinden we het belangrijk om in ieder geval de behoeftes van ondernemers te kennen. We zijn gehouden aan de regels van de veiligheidsregio, dus die kunnen we niet veranderen. Maar waar mogelijk helpen we”, zo zegt hij.

Lees verder onder de video…

Interview met Gea Groot Hulze – Kapsalon Gea – Harfsen

Teleurstelling

De wethouder kent de teleurstelling van met name de horeca. “Na de lockdown van het afgelopen voorjaar volgde een geweldige zomer die de verloren maanden een beetje kon goedmaken. De teleurstelling en frustraties over de maatregelen van nu zijn groot.” Anderzijds meldt hij een aantal mooie en inventieve ontwikkelingen.

Om bij de horeca te blijven: “Neem hotel Bon ‘Aparte. Daar bedachten ze al tijdens de lockdown dat je een bruiloft ook prima in de tuin kunt houden. De zorg voor anderen werd hierbij niet vergeten. Onze BOA’s werden gevraagd om te komen kijken of ze het allemaal wel goed hadden geregeld. Geweldig toch!”

Samenwerking

Veel ondernemers zien kansen waar andere vooral bedreigingen zien. Een goed voorbeeld is Martijn Kooren van Unieke Uitjes in Laren. De Haan vertelt: “Martijn is een ondernemer in hart en nieren. Toen hij zijn bedrijf tot stilstand zag komen ging hij nadenken wat hij nog wél kon doen. Dit leidde tot een samenwerking met Mepal. In de hal van Unieke Uitjes kunnen mensen die hun werk in de horeca tijdelijk kwijt zijn, met voldoende onderlinge afstand, inpakwerk verrichten. Mepal de mensen, de horecamensen werk en Unieke Uitjes de huuropbrengst. Prachtige samenwerking.”

Lees verder onder de video…

Interview met Han Fokkink – Bloemenwinkel in Lochem en  Borculo

Toerisme

Voorbeelden uit een andere takken van sport: “Bloemsierkunstenaar Han Fokkink had altijd weinig op met digitaal zakendoen. De crisis gaf hem het zetje richting eigen webshop. Goed voor nu en voor later. En campinghouders hebben we als gemeente de ruimte gegeven om meer mensen te ontvangen omdat veel mensen afgelopen zomer in eigen land op vakantie gingen. Daar hebben we als Lochem goed van geprofiteerd. Toerisme en recreatie blijft een speerpunt van beleid van dit college”, zo klinkt het.

Eric-Jan de Haan ziet ook de vaak grote zorgen die ondernemers zich maken om hun medewerkers. “Mensen denken vaak dat het ondernemers alleen om de centen gaat. Dat is lang niet altijd waar. De meesten maken zich oprecht bezorgt en doen er alles aan om hun mensen binnenboord te houden. Dat heeft waarschijnlijk ook wel iets te maken met de ons-kent-ons-sfeer die in dit deel van het land heerst.” Uit rapportages aan de Tweede Kamer bleek dat eerder dat er in de gemeente veel gebruik wordt gemaakt van Rijksmaatregelen, zoals NOW.

Lees verder onder de video…

Interview met Doret Geutjes en Eric van Putten – Home Instead – Laren

Rondbellen

Het lokale loket voor werk en inkomen, ‘t Baken, is zowel tijdens de eerste golf als op dit moment aan het rondbellen om van ondernemers te horen of ze hulp nodig hebben. Naast de rijksregelingen kan de gemeente in regionaal verband helpen bij het begeleiden van mensen van werk naar werk. De Haan: “Laagdrempelige contactmogelijkheden zijn belangrijk om er op tijd bij te zijn”, aldus De Haan. Of het aantal mensen in de Bijstand op de huidige lage stand blijft moet worden afgewacht. De corona-effecten worden pas later voelbaar. Mensen die nu hun baan verliezen komen in eerste instantie in de WW.

Problemen

Signalen van bedrijven met problemen zijn er uiteraard ook ook. Zo moest sport- en speeltoestellenfabrikant Nijha noodgedwongen een aantal mensen laten gaan. En recentelijk kwamen er berichten over banenverlies bij Friesland-Campina, al is daar nog niet bekend hoe zeer dit de Lochemse vestiging gaat raken. Als het moet komen daar de genoemde werk-naar-werk-regelingen van pas.

Lees verder onder de video…

Interview met Mura de Hoog – camping Domein Groot Besselink – Almen

Terug naar normaal

De wethouder blijft, naast contacten met individuele ondernemers, ook in overleg met de ondernemersverenigingen in de gemeente. Dat zijn de detailhandelsclubs in de kernen en de Industriële Kring Lochem (IKL). Met het oog op de toekomst en de ‘weg terug naar normaal’ wordt ook doorgewerkt aan de ontwikkeling van bedrijventerrein Diekink bij Lochem en de uitbreiding van het Molenveld in Laren. Het aantal opties op de laatste beschikbare kavels op Aalsvoort stemt ook hoopvol. Iederen lijkt doordrongen van het feit dat de crisis ook weer ophoudt. Tot het zo ver is, is het de kunst om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Meer informatie

In de Berkelbode van deze week staan onder de noemer ‘Aandacht voor elkaar’ vier korte interviews ondernemers. Dit zijn dezelfde mensen als in de video’s in dit artikel. Verder is er op 26 november een digitale banenmarkt. Ook vraagt de gemeente aandacht voor de startersbeurs waarmee ondernemers jongeren op aantrekkelijke voorwaarden een werkervaringsplaat voor minimaal 6 maanden kunnen bieden. Informatie hierover is te vinden via: factorwerk.org.