Werkgroep omwonenden betwist kapvergunning nieuwe Lidl

0
Lidl (artist impression)

LOCHEM – De Werkgroep Omwonenden Gasfabriekterrein (WOG) heeft bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning en een kapvergunning ten behoeve van de realisatie van een nieuw Lidl-filiaal aan de Julianaweg. Het beroep tegen de bouwvergunning is ongegrond verklaard. De procedure rond de kapvergunning loopt nog. De omwonenden ergeren zich aan de wijze van communiceren van de projectontwikkelaar en de gemeente.

In een eerder bericht van LochemsNieuws reageerde de gemeente op kritiek van de WOG. Dit artikel is daar (deels) weer een reactie op, maar vooral een vervolg op… 

Vertrouwen kwijt

De kritiek richt zich nu vooral op de projectontwikkelaar, de Ten Brinke Group uit Varsseveld. De omwonenden zijn het vertrouwen in de vertegenwoordigers van dat bedrijf en gemeente helemaal kwijt. Ze melden een aantal voorvallen als reden van het wantrouwen. Tijdens de laatste bijeenkomst met de WOG, de gemeente en Ten Brinke pakten de vertegenwoordigers boos hun attachékoffers in en gingen er vandoor nadat er – volgens omwonenden ‘lastige vragen’ werden gesteld.

Kapvergunning

Ronduit kwaad zijn ze omdat Ten Brinke afgelopen zomer geheel tegen de verwachting in een nieuwe kapvergunning aanvroeg, waardoor een deel van de populieren rond de beoogde locatie van de Lidl het loodje zouden moeten leggen. Die aanvraag kwam op een moment dat er nog overleg plaatsvond, waarbij ook de Bomenstichting en het waterschap waren betrokken.

Een deskundige van de bomenstichting was bijna klaar met een alternatief groenplan, toen de kapaanvraag werd gedaan. ,,Niet netjes”, zo luidt de mildste variant van het oordeel van de WOG.

Verschuiving

Zoals al eerder gemeld krijgt de gemeente kritiek op de wijze waarop zij een verschuiving van het bouwvlak heeft gecommuniceerd. De gemeente zegt dat dit wel is gebeurd, maar de WOG houdt vol dat niemand de verandering heeft gezien. Die is doorgevoerd tussen de behandeling van het ontwerp-bestemmingsplan en het definitieve bestemmingsplan. De omwonenden ontdekten dit toen zij dit jaar zich met de bomen gingen bezighouden.

De verschuiving van het bouwvlak is de oorzaak dat een aantal bewoners van de
Noorderbleek tegen de blinde achtermuur van de toekomstige supermarkt moeten aankijken.

Parkeerplaatsen

De verschuiving was kennelijk nodig om meer parkeerplaatsen aan de westzijde van de Lidl te creëren. Volgens de gemeente was dit een verzoek van binnenstadondernemers én de
omwonenden. ,,Absoluut onjuist”, zeggen ze bij de WOG. Ze erkennen dat de ondernemers
erom vroegen. De omwonenden hebben volgens eigen zeggen slechts gezegd dat ze zich
zorgen maken over het aantal parkeerplaatsen in relatie met de verwachte klandizie voor de nieuwe Lidl, die volgens hen één van de grootste filialen van Nederland wordt.

Door de wijziging is het aantal parkeerplaatsen verhoogd van 153 naar 186, inclusief de
plaatsen op het openbare parkeerterrein dat het ‘Cirkelterrein’ heet.

Ongegrond

Het bezwaar tegen de bouwvergunning – formeel heet dit nu omgevingsvergunning –  is ongegrond verklaard omdat de omwonenden inhoudelijke kritiek hadden op zaken die al in het al eerder goedgekeurde bestemmingsplan zijn vastgelegd. Het bestemmingsplan is leidend, zo heet het.

Over bezwaar tegen de kapvergunning is al ook een hoorzitting gehouden door de
bezwarencommissie van de gemeente. Een advies heeft de commissie nog niet openbaar gemaakt.

Geen commentaar

De Ten Brinke Group is om een reactie gevraagd, maar namens de projectontwikkelaar zei
Jan Portier: ,,Ik heb geen behoefte om via de pers te reageren. De zaak is in behandeling bij de gemeente en we wachten af wat de uitkomst is.”