ForFarmers: ‘Naast boer staan bij stikstofreductie via veevoer’

0
De hoofdvestiging van ForFarmers in Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Lochemse veevoedergigant ForFarmers krijgt als marktleider volop te maken met het Kabinetsplan om stikstofreductie via veevoer te realiseren. ForFarmers vindt dat de boer leidend is. ,,De boer blijft aan het roer”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ,,Wij gaan ze niets opleggen. Pas als de boer dat wil schieten we te hulp. Bij ons zitten de kennis en het vermogen om dingen te meten.”

Het Kabinet heeft afgelopen week eerste maatregelen bekend gemaakt om het stikstofprobleem aan te pakken. Daarvan trok de snelheidsverlaging op snelwegen de meeste aandacht. In de brief van het Kabinet aan de Tweede Kamer staat echter ook dat agrariërs een bijdrage moeten leveren via het veevoer. Daarbij draait het om eiwitten.

Teveel eiwit

Het kabinet wil de stikstofuitstoot in de veehouderij via het voer verminderen door de hoeveelheid eiwit te verlagen. In veevoer zit stikstof in de vorm van eiwit dat dieren gebruiken voor de productie van vlees, melk en eieren. Als het voer – ook uit andere bronnen dan mengvoer – meer eiwit bevat dan het dier nodig heeft leidt dat tot extra uitscheiding van niet benut stikstof via de mest en de urine.

Aantrekkelijk voor boer

Door de hoeveel eiwit in het voer te verminderen kan de uitstoot worden verlaagd en daarmee de uitstoot van stikstof naar het milieu, onder andere in de vorm van ammoniak. Overigens vindt ook het Kabinet dat de aanpak aantrekkelijk moet zijn voor de boeren om mee aan de slag te gaan. Ideeën uit de sector zelf moeten worden omarmd zo vindt ‘Den Haag’. Een voorwaarde is ook dat een aanpassing van het veevoer veilig en goed is voor zowel mens als dier.

Gezondheid voorop

Dat laatste benadrukt ook de woordvoerder van ForFarmers. ,,Dierengezondheid en volksgezondheid moeten voorop staan. Belangrijk is dat boeren vertrouwen hebben in veranderingen en dat ze toekomstperspectief zien”, zo stelt de woordvoerder van het Lochemse concern.

Rantsoen

Eiwitreductie is haalbaar door het totale rantsoen van dieren tegen het licht te houden. De hoeveelheid eiwit die een dier binnen krijgt hangt af van de combinatie van mengvoer, ruwvoer – zoals gras en mais – en eventueel speciaal voer. ,,ForFarmers heeft niet voor niets ‘Total Feed’ in het logo staan. Wij weten door monitoring veel van de bedrijven van onze klanten. Veranderingen liggen gevoelig. Als een boer aan het ene knopje draait, wil hij weten wat er aan de andere kant gebeurt. Het zijn complexe processen”, aldus de woordvoerder.

Rendement

ForFarmers wil de sector verder helpen. Daarbij valt al snel het woord ‘rendement’. Op de vraag of het behalen van steeds meer rendement niet een deel van het probleem is, zegt de woordvoerder: ,,Rendement is niet altijd alleen maar ‘meer’. Het bereiken van een betere kwaliteit zorgt ook voor rendement.”

Voerplan

Het mengvoederbedrijf wil de boeren graag helpen bij het opstellen van een voerplan. Daar is volgens ForFarmers wel de nodige winst te halen als het gaat om stikstofemissie. Maar dat valt of staat met de acceptatie door veehouders, zo luidt de boodschap. En door overleg met en actie van alle spelers in de sector.

Voortouw

In een eerder persbericht schreef het bedrijf: ‘Om een zo groot mogelijke impact te hebben, trekken we samen op met AgriNL en Nevedi. AgriNL is een initiatief waarin de grote ondernemingen uit de agri-sector samenwerken met LTO aan projecten die bijdragen aan de toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland. ForFarmers heeft het voortouw genomen om met deze groep een gemeenschappelijk standpunt te bepalen over de stikstofproblematiek en een krachtige, oplossingsgerichte aanpak voor te stellen aan de minister.’

Stappen zetten

In het productieproces van ForFarmers hoeft niet meteen iets te veranderen, omdat het gaat om het volledige rantsoen van rundvee. Wel wordt voortdurend gewerkt om, samen met andere bedrijven, op het gebied van mineralen stappen te zetten om de stikstofuitstoot te verminderen.

Stalinrichting

Naast het veevoer is er aandacht voor stalinrichting en mestaanwending. Ook daar werkt ForFarmers samen met andere bedrijven en dat kan eveneens een bijdrage leveren aan vermindering van de uitstoot. Ook dit soort oplossingen worden voorgelegd aan de minister. ‘We zijn ervan overtuigd dat een bredere aanpak, die gericht is op het behoud van onze sector met respect voor de veehouder en de veestapel, kan leiden tot gewenste resultaten’, zo is te lezen in een persbericht van ForFarmers van half oktober.

Enzym

Door mediaberichten van de laatste tijd is bij velen de indruk ontstaan dat er ander veevoer geproduceerd moet worden. De verwarring is ontstaan doordat DSM een toevoeging met een enzym produceert dat na toevoeging aan veevoer voor (veel) minder stikstofemissie zou zorgen.

Omdat het om een product van een ander bedrijf gaat, wil ForFarmers daar verder niets over kwijt. Experts reageren echter met enige scepsis. Het werkzame enzym is getest in de Verenigde Staten. Het lijkt vooral goed te werken als dieren een rantsoen met veel zetmeel krijgen voorgeschoteld. En juist wordt in Nederland in veel geringere mate gevoerd.