Werk aan A1 Lochem-Deventer nu echt van start

0
Vanaf vrijdag 10 mei is er op de A1 van Lochem naar Deventer sprake van versmalde rijstroken (bron: Rijkswaterstaat)

LOCHEM – Het werk aan de snelweg A1 begint vrijdag (10/5) echt. Vanaf de afslag Lochem (afrit 26) tot aan Deventer-Oost is tot en met juli zijn dan 2 versmalde rijstroken beschikbaar waar een verlaagde maximum snelheid geldt. Dit leidt met name in de spits tot verkeershinder en vertraging. Vanaf juli geldt dit ook voor de omgekeerde richting.

De inleidende schermutselingen spelen al een tijdje. Zo werden nieuwe portalen over de weg geplaatst en tijdelijke verlichting aangebracht. Bij de afrit Bathmen werd bovendien een uitvalsbasis voor de aannemer gecreëerd. Het werk maakt deel uit van de opwaardering van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. Over zo’n 55 kilometer wordt de snelweg uitgebreid van 2×2 naar 2×3 rijstroken. Tussen Deventer en Apeldoorn komen zelfs 2×4 rijbanen.

90 kilometer per uur

Tijdens de werkzaamheden blijven er steeds 2 rijstroken in beide richtingen beschikbaar. Rijstroken zijn verlegd en versmald en de maximum snelheid is 90 kilometer per uur. Vanaf juli tot en met december zijn er tussen Deventer-Oost en Lochem in totaal 4 versmalde rijstroken beschikbaar aan één zijde van de weg voor het verkeer in beide richtingen. Van juli tot en met oktober rijdt alle verkeer dan over de (huidige) noordelijke rijbanen van de weg en van oktober tot en met december over de zuidelijke rijbanen (zie afbeeldingen).

Planning

Na de verbreding van het weggedeelte tussen Deventer-Oost en Lochem volgt vanaf de zomer van 2020 de uitbreiding van de weggedeelten ter hoogte van de aansluiting Markelo. De werkzaamheden tussen Rijssen en knooppunt Azelo lopen van najaar 2020 tot najaar 2021. Daarna volgt de verbreding tussen Twello en Apeldoorn naar 2x 4 rijstroken.

Het hele project loopt tot 2025. Aannemer Heijmans zorgt ook voor de (her)beplanting langs de weg.

Meer en actuele informatie is te vinden op een speciale website.

Verkeerssituatie A1 Lochem-Deventer Oost tussen juli en oktober (bron: Rijkswaterstaat)
Verkeerssituatie A1 Lochem-Deventer Oost tussen oktober en december (bron: Rijkswaterstaat)