Ingezonden brief: Reclamemasten langs A1 bij Epse

0
Artist impression van een reclamemast langs de A1. (bron: deventer.nl)

EPSE – De Stichting Behoud natuur, landschap en woon- en leefklimaat in het buitengebied van Epse verzet zich tegen het voornemen van de gemeente Deventer om twee reclamemasten van 50 en 60 meter hoog langs de A1 bij Epse te plaatsen. Dit was aanleiding tot het schrijven van een ingezonden brief. Deze is hieronder te lezen:

Doe het niet!

De gemeente Deventer wil twee giga reclamemasten met megagrote led schermen langs de A1 bij de grens met Epse laten plaatsen en exploiteren. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf Truckpoint van de gemeente geëist dat die reclamemasten er zouden moeten komen, want anders zou Truckpoint zich niet willen vestigen op het bedrijventerrein A1. Die eis was aanleiding voor de gemeente om het gemeentelijk reclamebeleid met gezwinde spoed zo aan te passen dat aan de eis van Truckpoint kon worden voldaan.

Felle Protesten tegen de mogelijke komst van de twee reclamemasten, met name vanuit het dorp Epse en het buurtschap Oxe, maar ook vanuit andere delen van zowel de gemeente Lochem als de gemeente Deventer, waren het gevolg. Ook het gemeentebestuur van de gemeente Lochem was onaangenaam verrast door de onaangekondigde controversiële plannen van de gemeente Deventer.

De krantenkoppen in de Stentor over die plannen spraken boekdelen. Enkele voorbeelden:
“Lochem baalt weer van Deventer. Wrevel over reclamemasten na eerder gesteggel over windmolens “ (12-02-2016); “Reclamezuil slecht voor dier en automobilist” (07-03-2016); “Petitie tegen reclamemasten langs de A1” (16-03-2016); “Die reclamezuil. Hij zou wel eens levens kunnen gaan kosten” (14-10-2016), etc.

Al deze negatieve publiciteit rondom de plannen voor de reclamemasten heeft het gemeentebestuur van Deventer destijds doen besluiten om die plannen in de ijskast te zetten. Bovendien heeft Truckpoint zijn eis alweer heel snel laten vallen. Nu, vijf jaar later, heeft de gemeente Deventer gemeend die plannen toch weer nieuw leven in te moeten blazen.

Megalomane en horizonvervuilende reclamemasten met led-verlichte schermen passen echter nog steeds niet bij de kleinschaligheid en het intieme karakter van de Hanzestad Deventer met zijn prachtige middeleeuwse centrum en zijn unieke ligging aan de IJssel midden in het schitterende en natuurrijke coulissen landschap op de grens van
Salland en de Achterhoek. Het landschap en de natuur in de omgeving van Deventer kunnen de maat en de schaal van dergelijke disproportioneel grote reclamemasten simpelweg niet aan. Dat is zelfs het geval als die masten, zoals de gemeente Deventer nu wil, de vorm van een boom krijgen om ze beter in dat landschap te laten passen.

Verder is al langer bekend dat led reclames met wisselende boodschappen een niet te onderschatten gevaar voor de verkeersveiligheid opleveren. Automobilisten worden afgeleid door die boodschappen en gaan daardoor slingeren op de weg. Het gemeentebestuur van Deventer dient zich te realiseren dat het bewust in gevaar brengen van de verkeersveiligheid op de A1 door zogenaamde “opgedrongen afleiding” niet alleen risico’s voor weggebruikers met zich meebrengt, maar ook morele en financiële risico’s voor het gemeentebestuur van de gemeente Deventer zelf, dat immers in het geval van ongevallen op de A1 als gevolg van verminderde aandacht van weggebruikers voor het verkeer, in ieder geval medeverantwoordelijk zal zijn en -aansprakelijk gehouden zal kunnen worden voor het ontstaan van die ongevallen en de gevolgen ervan.

Conclusie: Doe het niet!

Ard Cools en Merel van Erp
Stichting BNLW buitengebied Epse

Lees HIER meer over het plan van de gemeente Deventer.