Wel pendeldienst maar geen bezorging ID-bewijzen

0
Elektrische auto. (Foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL/EEFDE – Wie in de gemeente Lochem een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvraagt of verlengd moet deze persoonlijk afhalen in het gemeentehuis in Lochem. Een bezorgdienst voor dergelijke documenten zit er voorlopig niet in. Wel keert de pendeldienst met de elektrische auto’s van LochemEnergie terug.

Vragen
Die pendeldienst hield op 1 januari op te bestaan. Daar kwamen eind januari vragen over van de gemeenteraad. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve zegde toen toe te laten onderzoeken of de pendeldienst weer terug kon komen en ook of een bezorgdienst kon worden ingesteld.

Bezorgen te duur
Dat laatste is niet gelukt, zo laat de gemeente weten. Voor de bezorging zou de gemeente een extern bedrijf moeten inhuren en dat blijkt er duur te zijn. De kosten moeten overigens door de aanvragen van de identiteitsbewijzen worden betaald. Het gaat soms om wel 11 euro per document en een gezin de meerdere documenten tegelijk aanvraagt moet een veelvoud van dat bedrag betalen.

Pendeldienst
In gemeenten waar een bezorgdienst actief is blijkt dat daar maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat heeft vermoedelijk iets met de hoge kosten te maken. Als alternatief keert de pendeldienst van LochemEnergie dus terug.  De gemeente betaalt daar een bijdrage voor waardoor het voor de gebruiker gratis is. Dit in het kader van het project Charge & GO, ter stimulering van het gebruik van elektrische auto’s.

Donderdag
LochemEnergie rijdt op donderdagmorgen met een van haar eigen elektrische deelauto’s met chauffeur vanuit Almen, Epse, Eefde, Gorssel, Harfsen, Joppe en Kring van Dorth naar het gemeentehuis in Lochem. Passagiers worden voor de deur opgehaald en weer afgezet. In een auto is plek voor drie personen, exclusief de bestuurder. Als er een rollator mee moet, dan is er slechts plaats voor een persoon.

Afspraak
Voordat de afspraak met de pendeldienst wordt gemaakt is het zaak eerst een tijd af te spreken met de gemeente. Dat kan via het digitaal loket op de website. Als het tijdstip op donderdagochtend vaststaat kan de pendeldienst wordt gebeld via 06-27012787. De chauffeur wacht bij het gemeentehuis en brengt klant daarna weer naar huis. De chauffeurs zijn vrijwilligers van LochemEnergie.