Waterzuivering Ruurlo stil voor schoonmaakbeurt

0
De rioolwaterzuivering Ruurlo wordt leeggezogen. (Foto: Waterschap Rijn en IJssel)
De rioolwaterzuivering Ruurlo wordt leeggezogen. (Foto: Waterschap Rijn en IJssel)

RUURLO – Maandagochtend is rioolwaterzuivering in Ruurlo stilgelegd voor een schoonmaakbeurt. Het slib dat voor de filtering wordt gebruikt wordt verwijderd. Nadat nieuw slib is aangevoerd wordt de installatie weer opgestart. Omwonenden moeten rekening houden met veel vrachtverkeer voor de aan- en afvoer.

De zuiveringsinstallatie in Ruurlo werkte niet naar behoren. Er werd niet voldoende CO2 verwijders uit het rioolwater. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft besloten het aanwezige slib geheel te vervangen door slib uit de rioolwaterzuivering in Haarlo. Het herstarten is vermoedelijk woensdagmiddag voltooid.

Aanvoer
De aanvoer van rioolwater gaat tijdens de stillegging van de installatie gewoon door. Het water wordt in het rioleringsstelsel gebufferd. Omdat de capaciteit daarvan niet oneindig groot is moet de operatie snel worden voltooid. Het gekozen tijdstip heeft te maken met de weersvoorspelling. Met uitzondering van de nacht van maandag op dinsdag wordt niet heel veel hemelwater verwacht.

Verzoek
Bedrijven en bewoners in Ruurlo en Veldhoek worden verzocht om zo mogelijk activiteiten die veel water in het riool laten stromen indien mogelijk uit te stellen.
Er wordt gewerkt van 6.30 uur in de ochtend tot 21.00 uur ‘s avonds. Indien nodig wordt de komende nacht doorgewerkt. Omwonenden van de zuiveringsinstallatie zijn geïnformeerd over mogelijke overlast door vrachtverkeer.
Oorzaak
De oorzaak van de problemen met het verwijderen van CO2 is nog altijd onbekend. De zoektocht daarnaar gaat door. De zuiveringsinstallatie werkt verder naar behoren.
Het probleem is al langere tijd bekend. Het water met een verhoogd CO2-gehalte komt via de Dorswaterleiding in de Baakse Beek terecht. Het Waterschap laat extra veel (schoon) water toestromen om de balans in de beek niet te verstoren.