Twee Duitse vliegtuigwrakken met lichamen vliegers rond Lochem

0
Detail van de kaart die is gepubliceerd door de NOS.

LOCHEM/BATHMEN – Rond Lochem moeten nog twee vliegtuigwrakken in de bodem liggen waarin zich nog de lichamen van de vliegers. Dit blijkt uit een lijst die gisteren (zo. 1 mei) door de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 is gepubliceerd.

Onderzoek wees uit dat in heel Nederland mogelijk nog 1085 lichamen van vliegers uit de Tweede Wereldoorlog in vliegtuigwrakken liggen. Het gaat om 500 locaties. In Lochem gaat het om twee vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe die beide op 21 september 1944 neerstorten. De namen van de vliegers zijn bekend. Het gaat om R. Guse en W. Mieszala. Of er naast deze gezagvoerders nog meer mensen aan boord van de toestellen waren is niet bekend.

In de buurt van Bathmen is op 19 september 1944 eveneens een vliegtuig neergestort waarvan de bemanning niet is geborgen. De naam van de vlieger is E. Rössner.

De genoemde vliegtuigen zijn niet de enige toestellen die in 1944 neerstortten bij Lochem. Uit deze lijst van het ministerie van defensie is af te leiden dat er meer toestellen hun einde vonden in de gemeente. Die werden echter wel geborgen. Het gaat in nagenoeg alle gevallen om Duitse vliegtuigen.

De exacte locaties van de toestellen waarin zich nog stoffelijke resten moeten bevinden zijn niet bekend.

Tips voor de redactie? Mail: info@lochemsnieuws.nl