250 Saab’s in Zwiep tijdens evenement Saab Club Nederland [video]

0
(bron: Saab Club Nederland)

LOCHEM/ZWIEP – De Zweedse autobouwer Saab ging in 2011 failliet. De auto’s van het merk rijden echter nog volop rond. Onlangs was overal te zien dat ook Mark Rutte fan is en rondrijdt in een Saab 9.3 Estate. Maar er zijn veel meer liefhebbers. Velen van hen verzamelen zich op zaterdag 9 september in Zwiep voor het jaarlijkse evenement NatSaab van de Saab Club Nederland. Daar worden zo’n 250 Saab’s verwacht.

Er rijden naar schatting nog zo’n 35.000 Saab’s rond in Nederland. Bijna een derde daarvan is een cabrio. Leden van Saab Club Nederland ontmoeten elkaar regelmatig bij regionale bijeenkomsten, bij rally’s en toertochten en bij andere bijeenkomsten, zoals inspectiedagen en onderdelenmarkten. En eens per jaar wordt de landelijke NatSaab gehouden. Vorig jaar werd de eerste editie gehouden.

Lindeboomsweg

NatSaab 2023 vindt plaats aan de Lindeboomsweg, op een terrein bij loonwerk- en grondverzetbedrijf Hoftijzer. Daar worden zo’n 400 liefhebbers verwacht en Saab’s van alle typen en modellen, waaronder veel klassiekers. De 250 auto’s worden op type en model bij elkaar geparkeerd zodat een ‘Tableau de la Saab’ ontstaat.

Verder is er een uitgebreide onderdelenmarkt met Saab-specialisten, maar ook met kofferbakverkopen van particulieren. In de SaabShowCase is een unieke en bijzondere Saab te bewonderen, die speciaal voor NatSaab uit Zweden overkomt. Ook zijn er gedurende de dag diverse sprekers, onder andere over het tunen van Saab’s en over het
‘recyclen’ van een Saab met een nieuwe motor.

‘Nieuwe Saab’

Karl Wevers, oud-directeur bij de toenmalige Nederlandse Saab-importeur, vertelt meer vertellen over verleden, heden en toekomst van het merk. En die toekomst is er, zo lijkt het, want in de voormalige Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan zijn spannende ontwikkelingen gaande. De rechtsopvolger van Saab heet NEVS (National Electric Vehicle
Sweden) en werkt aan de volledig elektrische auto Emily GT. Deze is ontwikkeld door oud-Saab ingenieurs en heeft verrassend veel Saab-trekjes.

De NEVS Emily GT is volgens berichten nagenoeg klaar voor productie, maar afgelopen voorjaar werd duidelijk dat het Chinese moederbedrijf door financiële problemen niet verder wilde met het project. Officieel is NEVS nu in een winterslaap, maar recente berichten maken melding van een mogelijke nieuwe investeerder. De Emily GT is anders dan andere elektrische auto’s doordat elk wiel is voorzien van een elektromotor met eigen accupack. Dat zorgt voor 490 paardenkrachten en voor veel ruimte in de rest van de auto.

Tombola

Tijdens de NatSaab in Zwiep wordt een onderdelenquiz gehouden, is er een winkeltje met Saab-schaalmodellen en -merchandise, een terras en een springkussen voor de kinderen. De dag wordt afgesloten met een tombola waarbij veel unieke Saab-items worden verloot. De opbrengst is voor het Odensehuis Amsterdam; een gespecialiseerd huis waar mensen met dementie een plek én een stem krijgen.

NatSaab 2023 begint op 9 september om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden www.saabclub.nl/natsaab2023. Hier wordt ook uitgelegd hoe niet-leden toegang krijgen. Hiervoor is registratie op de genoemde website vereist.

Hieronder een video over de NEVS Emily GT van BBC Top Gear. De auto gaat mogelijk gebouwd worden in de oude Saab-fabriek in Zweden. De video is Engelstalige, maar via de instellingen is ondertiteling in het Nederlands op te vragen: