Saabrijders binnenkort massaal naar ‘Saab-City’ Lochem

0
Vlnr: Mirande Reuvekamp, Piet Bouwmeister en Ton Eikelenboom (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/ZWIEP – Lochem wordt onder liefhebbers van het legendarische automerk Saab wel Saab-City genoemd. De gemeente kent een bovengemiddeld aantal berijders. Niet zo gek als je bedenkt dat autobedrijf Saab van Aalderen al meer dan 60 jaar actief is als dealer. Zelfs nu, ruim 12 jaar na het faillissement van de Zweedse fabriek, geldt het bedrijf nog altijd als een van de beste Saab-specialisten van Nederland. De naam Saab-City wordt op zaterdag 9september alle eer aangedaan. Dan wordt het clubevenement NatSaab 2023 gehouden in Zwiep.

Het organisatieteam van NatSaab 2023 heeft een hoog Lochems gehalte. Eigenaar Ton Eikelenboom van de firma Hoftijzer is zelf Saabrijder. Hij steltzijn bedrijfsterrein en een grote schuur beschikbaar voor het evenement. Piet Bouwmeister, eigenaar van Saab van Aalderen, is als sponsor nauw betrokken. En Miranda Reuvekamp uit Laren is social media coördinator van de club en de PR-motor achter NatSaab. Die naam is overigens een afgeleide van IntSaab, het evenement dat jaarlijks duizenden Europese Saabrijders bij elkaar brengt. Saab Club Nederland telt circa. 2.400 leden. Die ontvangen onder andere vier keer per jaar het ledenmagazine Saabberichten, waarvan Erno Reuvekamp, echtgenoot van Miranda, de hoofdredacteur is.

Locatie

Vorig jaar werd NatSaab gehouden in Brabant. Toen werd afgesproken dat de Limburgse tak van de club het evenement dit jaar zou organiseren. “Op een gegeven moment kwam het signaal dat geen geschikte locatie kon worden gevonden. Voorzitter Merlijn Kalkman van Saab Club Nederland was al eens op bezoek geweest bij Hoftijzer, tijdens het jaarlijkse Saab Kampeerweekend. Zo kwam afgelopen juni de vraag bij Ton Eikelenboom terecht of daar niet iets te regelen was. Eikelenboom zegt dat het wel een klus wordt. “Mijn medewerkers moeten een groot deel van het terrein en een grote kapschuur vrijdags leeg maken. En de maandag erop moet allesweer terug op de plek. Ik zeg altijd: Laat maar op ‘n bult lopen. Het komtgoed”, zo klinkt het optimistisch.

250 Saab’s

Er rijden naar schatting nog zo’n 35.000 auto’s van het merk rond in Nederland. Daarvan zijn er op 9 september rond de 250 te bewonderen. Die worden op type uitgestald op het terrein van Hoftijzer, zodat ze goed bekeken en vergeleken kunnen worden. Maar er is meer dan auto’s kijken. Een aantal sprekers verzorgt lezingen en workshops. Zo komt eigenaar Dirk Koppen van SaabPartners uit Meppel vertellen hoe je via recycling en een grote voorraad originele onderdelen een bijna nieuwe Saab kunt samenstellen. Dion Hillebrink geeft een workshop over het tunen van Saab’s en Çetin Soysal van Hedin Parts and Logistics verzorgt een presentatie over de verkrijgbaarheid van Saab-onderdelen. Karl Wevers, voormalig directeur van Saab Nederland, komt eveneens naar Zwiep om te vertellen over verleden, heden en toekomst van het merk.

Activiteiten

Verder wordt een bijzondere Saab verscheept vanuit Zweden. Daar wordt nogal geheimzinnig over gedaan. Zelfs het organisatieteam weet nog niet wat precies verwacht kan worden. Tijdens de dag zijn er verder een onderdelenmarkt, kofferbakverkoop van Saab-gerelateerde artikelen, een onderdelenquiz en verschillende activiteiten voor kinderen. Zo stelt Saab van Aalderen een auto beschikbaar die beschilderd mag worden. En er komt een Saab 006, een mini-auto die echt rijdt. Hiervoor wordt een wedstrijdparcours uitgezet door Jaap Jongman, die ook de kaartleesrally’s voor Saab Club Nederland verzorgt.

Miranda Reuvekamp zegt: “De dag is vooral ook voor de ontmoeting en gezelligheid. Saab Club Nederland is de oudste Saab-club in z’n soort ter wereld. We zijn een hele actieve club. Per regio worden veel activiteiten georganiseerd, variërend van bijeenkomsten en lezingen tot barbecues. En van toertochten tot serieuze kaartleesrally’s. Ook is er jaarlijks een speciale rit voor mensen met een beperking. Actief blijven is belangrijk, vooral bij een merk dat niet meer wordt gemaakt. Ook ligt de vergrijzing op de loer. We proberen als club te verjongen door ook de jeugd erbij te betrekken. En dat lukt goed, getuige bijvoorbeeld het grote aantal jeugdige navigators tijdens de kaartleesrally’s die we regelmatig houden. Onder hen ook opvallend veel meisjes. Dat vind ik als Saab-vrouw natuurlijk extra leuk!”

Het evenement in Zwiep wordt in goede banen geleid door tientallenvrijwilligers. Van binnen de club, maar ook de buren van Hoftijzer doen mee. De buurt is geïnformeerd over de plannen en dat leverde spontane toezeggingen op om mee te helpen. Naoberschap werkt in Zwiep nog altijd, zo blijkt maar weer.

Onderdelen

Saab Club Nederland heeft een eigen onderdelenmagazijn in Piershil (ZH). Dit is eens per maand op zaterdag geopend. Momenteel worden pogingen ondernomen om ook verschillende bedrijven die zich bezighouden met onderdelenvoorziening en reparatie van Saab-onderdelen, voor met name de oudere modellen, meer te laten samenwerken. Dit om de auto’s letterlijk zo lang mogelijk aan de gang en op de weg te houden. Vermeldenswaardig is nog dat tijdens het evenement in Zwiep een tombola wordt gehouden, waarvan de opbrengst naar Odensehuis Amsterdam gaat. Deze organisatie spant zich in om mensen met dementie zo lang mogelijk een waardig leven te geven.

Kijk op de website van de club hoe niet-leden toegang krijgen tot het evenement.

Meer op:
www.saabclub.nl
en op Facebook:
facebook.com/Saabclub.nl