Viverion verhuurt 91% van woningen aan mensen uit regio

0
Cover van het Jaarverslag 2020 van Viverion (bron: Viverion)

LOCHEM – Woningstichting Viverion heeft vorig jaar 6,5 procent van de in totaal 5457 woningen verhuurd aan nieuwe bewoners. Verreweg de meeste nieuwe huurders (91%) woonden al in het werkgebied van Viverion of elders in de Stedendriehoek, de Achterhoek of Twente. Al eerder werd bekend dat de wachttijd voor mensen die actief meedoen aan lotingen vooral in de gemeente Lochem is opgelopen naar gemiddeld bijna 10 maanden. Dit blijkt uit de jaarstukken van de corporatie.

In de gemeenten Hof van Twente en Rijssen-Holten is de zoekduur wat korter, waardoor het gemiddelde uitkomt op 7,7 maanden. In de gemeente Lochem kregen 109 van de 1695 sociale huurwoningen nieuwe bewoners. De gemiddelde huurprijs in het hele werkgebied bedraagt momenteel 510 euro.

Statushouders

In Lochem werden 4 woningen verhuurd aan statushouders. Dat komt overeen met 4% van alle woningen die in 2020 werden verhuurd. Dat zijn exact dezelfde cijfers als in 2019.

Verder ziet Viverion een toenemend aantal gevallen van ernstig vervuilde woningen. Ook het aantal dwangmatige verzamelaars (hoarders) neemt toe. Dit gaat vaak gepaard met verward gedrag. De indruk is dat de coronacrisis hieraan bijdraagt. Uit angst voor besmetting komt familie niet meer op bezoek bij oudere, alleenwonende huurders. Ze vereenzamen en krijgen soms psychische klachten. Vervuiling ligt dan op de loer, met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s die daarbij horen, ook voor de omgeving.

Opvang

Het weer bewoonbaar maken van vervuilde woningen kost veel geld. Viverion werkt samen met welzijnsorganisaties en de gemeenten om problemen vroegtijdig te signaleren en te zorgen voor de juiste opvang.

In de gemeente Lochem werden aan 108 woningen groot onderhoud gepleegd en verduurzamingsmaatregelen getroffen. In het hele werkgebied wordt gewerkt aan een onderhoudstraject van 1.269 woningen. Doel is om de gemiddelde energie-index van de hele woningvoorraad terug te brengen naar 1,18. Dit komt overeen met energielabel A.  Vorig jaar daalde index van 1,49 naar 1,39.

Rapportcijfers

Uit onderzoek komt naar voren dat huurders fysiek contact met Viverion belangrijk vinden. Dat was in 2020 lastig door corona. Veel contacten verliepen daarom via Whatsapp. Volgens de landelijke benchmark van de koepel van woningcorporaties Aedes gaven nieuwe huurders Viverion een rapportcijfer van 7,7. Dat was 7,5 in 2019. Doorlopend onderzoek naar de prestaties van Viverion leert dat woningzoekers een 7,8 geven. Met dat cijfer wordt ook de nieuwe woning gewaardeerd.

Verbetering

De waardering voor de door corona beperkte dienstverlening rond het ‘dagelijks’ onderhoud liep in 2020 wel terug. Viverion wil de dienstverlening stap-voor-stap-verbeteren.

Het gehele jaarverslag 2020 van Viverion is HIER te lezen (pdf-bestand op Viverion.nl)