Verpleeghuizen en de meeste verzorgingscentra dicht

0
Gudula, van de Zorggroep Sint Maarten, laat geen bezoekers meer toe (archieffoto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Sinds donderdagavond 21.00 uur mogen verpleeghuizen geen bezoekers meer toelaten om de bewoners te beschermen tegen het corona-virus. Verzorgingscentra mogen nog zelf de afweging maken. Zo zijn bij de Hoge Weide in Lochem de verpleegafdeling op slot, terwijl bij andere afdeling nog het regime van 1 bezoeker per dag geldt.

[Update 23/3] De informatie in dit bericht is deels achterhaald. De regel van 1 bezoeker per bewoner per dag bij twee afdelingen van de Hoge Weide is ingetrokken. Ook daar is sinds zondagavond (22 maart) geen bezoek meer mogelijk. De bewoners mogen niet meer naar buiten. 

“Dit is een erg lastige situatie en natuurlijk gaat het ons zeer aan het hart”, zegt communicatiemedewerker Mariska Holwerda van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, waar de Hoge Weide in Lochem en ‘t Talma in Laren onder vallen.

‘t Talma en Hoge Weide

‘t Talma laat geen bezoekers meer toe. Bij de Hogeweide zijn de verpleegafdelingen niet meer toegankelijk. Dit zijn de afdelingen: Velhorst, Ampsen, Langen en Nettelhorst. Bij de afdelingen Zwiep en Enk wordt nog 1 bezoeker per dag toegestaan. Af dit zo blijft is de vraag. “Het kan aan het einde van de dag wel weer anders zijn”, zegt Holwerda om de hectiek aan te geven.

De maatregelen zijn extra wrang voor familieleden van mensen die terminaal zijn. Volgens Mariska Holwerda zijn dan wel uitzondering mogelijk in overleg met het verpleegteam en de arts.

Andere centra

Voor zo ver bekend zijn de andere verpleeg- en verzorgingsinstellingen in de gemeente helemaal gestopt met het toelaten van bezoekers. Dit blijkt uit de websites van bijvoorbeeld Gudula, van de Zorggroep Sint Maarten en Sutfene, waaronder Het Spijk in Eefde en De Borkel in Gorssel ressorteren. Ook de Stichting Pro Senectute laat weten dat bezoekers tijdelijk niet welkom zijn. Onder deze stichting valt in Lochem De Tusselerhof. Vanwege de nieuwbouw verblijven de bewoners tijdelijk in Huize St. Jozef aan de Bosweg.