Laren omarmt gestrand Circus Bolalou

0
De dieren van Circus Bolalou hebben weer even te eten (eigen foto)

LAREN – Circus Bolalou is gestrand in Laren. Voorstellingen zijn er voorlopig niet bij en dat wordt al snel een probleem als je met dieren en artiesten onderweg bent. Het circus van Dennis Bossle en Steffie Rutten had het slechter kunnen treffen. In Laren vonden ze niet alleen een plek voor de duur van de crisis, maar vonden ze een weldoener in de persoon van Martijn Kooren. Het voer voor de dieren is voorlopig geen ount van zorg meer.

Ondernemer Kooren is eigenaar van het bekende bedrijf Unieke Uitjes. Ook zijn nering ligt ineens nagenoeg stil door het virus en dus ging hij met busje en aanhanger letterlijk de boer op om voer voor de dieren op te halen. Winkeliers en boeren deden zo goed mee dat her voerprobleem voor de komende weken de wereld uit is.

Dankbaar

Steffie Rutten toont zich enorm dankbaar. “Het was best wel lastig. Wij spelen van de 52 weken in een jaar er zo’n 42 á 43. Nu dat plotseling is gestopt komt er ook geen geld meer binnen, terwijl veel onkosten wel doorgaan. Gelukkig zijn we hier goed geholpen. We zijn Martijn en iedereen die heeft geholpen erg dankbaar.”

Door de actie van Kooren en zijn omroep via Facebook, leverden ook andere Larenaren een bijdrage. Donaties zijn nog altijd van harte welkom, zolang voorstellingen geen geld in het laatje brengen. Het circus telt zo’n 40 dieren, waaronder paarden, koeien, lama’s, kamelen en honden.

Toestemming

De komst naar Laren was niet toevallig. Het circus zou daar gaan optreden, als eerste stop in de tournee na 6 april. Inmiddels heeft Bolalou toestemming om op het evenemententerrein aan de Verwoldseweg, en zichtbaar vanaf de N332, te blijven staan zo lang het nodig is.

Met het circus zijn ook de artiesten die er optreden gestrand in Laren. Dat zijn zzp’ers en ook voor hen zijn er ineens geen inkomsten meer. Zij kunnen binnenkort waarschijnlijk een beroep doen op een speciale bijstandsuitkering voor zelfstandigen. Voor het circus is het nog onzeker of het verlies aan omzet wordt gecompenseerd. “Er zou een potje zijn voor bedrijven als die van ons, maar zekerheid is daar nog niet over te krijgen”, aldus Steffie Rutten.

Hoop

Ze hoopt dat het circus na 6 april weer verder mag, maar zeker is dat nog allerminst. “We horen nu ook al de datum van 6 mei. We kunnen alleen maar hopen dat dit goed afloopt.” Rond het tijdelijke onderkomen in Laren is de sfeer eerder gelaten dan bedompt. “We zijn best relaxed nu we een plek en genoeg voer voor de dieren hebben. We kunnen toch weinig anders doen dan afwachten”, zo klinkt het.

Circus uit liefde

Eigenaar Dennis is letterlijk geboren in het circus. Steffie is er door de liefde ingerold. De naam van het circus is een samenvoeging van de namen van hun drie border collies, die luisteren naar de namen BOris, LAdy en LOUlou. Dat drietal heeft een eigen act in het circus van de baasjes.

Van een circus word je niet rijk. Maar liefde voor het vak en bijzondere staaltjes van ondernemerschap houdt ze aan de gang… IJs en corona dienende.