Verkeer

Verkeersborden van bamboe langs vernieuwde A1

LOCHEM/EPSE – Langs de verbrede A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo worden verkeersborden van bamboe geplaatst. Tussen Deventer-Oost en Bathmen en tussen Markelo en Rijssen zijn de eerste hectometerpaaltjes inmiddels te zien. In totaal komen er 2300 borden te staan.

Het is volgens Rijkswaterstaat de eerste keer dat zogenaamde ‘biobased’ borden op grote schaal langs een snelweg worden geplaatst. Helemaal nieuw is het fenomeen niet. Enkele gemeenten deden eerder al proeven van borden van bamboe.

Circulair

Naast hectometerpaaltjes worden ook de uit-borden bij afritten en borden bij verzorgingsplaatsen vervangen door de duurzamere variant. Rijkswaterstaat streeft ernaar om uiterlijk in 2025 al het wegmeubilair in aanbestedingen circulair aangeboden te krijgen. In 2050 wil de instantie volledig circulair zijn.

Hernieuwbaar

Bamboe is een van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen en volledig klimaatneutraal, zo schrijft Rijkswaterstaat in een bericht. Een bamboestengel is in vier tot vijf jaar volgroeid. In die tijd absorbeert het veel CO2. Dit in tegenstelling tot de huidige aluminium borden dat uit bauxiet wordt gemaakt en dat is een eindige grondstof. Tijdens de productie komt CO2 vrij.

Sterk

Bamboe is verder heel sterk en volledig recyclebaar. Het nadeel is dat het over grote afstand vervoerd moet worden, maar dat is te compenseren door het aan het einde van de levensduur in te zetten als biomassa.

De borden bestaan uit een aantal lagen bamboe die aan elkaar zijn gelijmd. Een reflecterende sticker met het gewenste verkeerssymbool wordt erop geplakt. Ook de palen zijn van de tropische houtsoort gemaakt. De borden worden geleverd met een garantie van 20 jaar.

Henri Bruntink

Recent Posts

Kadernota 2024 leidt vooral tot vragen over klimaat en energie

LOCHEM - De Kadernota 2024 is de voorloper op de begroting die eind dit jaar…

6 uur ago

Rob Kiers benoemd tot lid Raad van Bestuur ForFarmers

LOCHEM - Rob Kiers (1980) is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van…

1 dag ago

Traverse Eefde na lang wachten met applaus begroet

EEFDE - Bewoners uit de omgeving van de Rustoordlaan, Doctor van de Hoevenlaan en Zutphenseweg…

5 dagen ago

Lintje voor organist Jaap Bax van Remonstrantse Kerk

LOCHEM/HOLTEN - Jaap Bax (77) uit Holten is afgelopen zondag benoemd tot Lid in de…

6 dagen ago

(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland

GORSSEL - Hij heet Dmitri K. en wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van…

6 dagen ago

Adoptie nieuwe bomen landgoed Oolde officieel van start

LAREN/LOCHEM - Bijna twee maanden geleden stonden Robert en Cathrien Croll van landgoed Oolde, naar…

1 week ago