Sluis Eefde terug naar normale situatie

0
Drone-opname van het sluizencomplex in Eefde (foto: Lock to Twente)

EEFDE – Sinds vrijdagochtend (16/9) 9.00 uur is alles bij de sluis bij Eefde weer terug naar normaal. Het beperkt schutten, in verband met de lage waterstand is, is niet langer nodig. De wateraanvoer via Rijn en IJssel zorgt voor hogere waterstanden. Het waterpeil van het Twentekanaal is daardoor weer te handhaven.

Bij het gemaal Eefde en in de Zuiderkolk van sluis Eefde zijn tijdelijke pompen geplaatst, die de functie van het gemaal overnemen bij laagwater. De pompen hebben het water uit de IJssel omhoog gepompt naar het Twentekanaal. Daarmee is voorzien in de behoefte aan water en is schade aan dijken en kades voorkomen.

Pompen

Om geen water te verliezen tijdens het schutproces werd sinds 17 augustus beperkt geschut. Schepen moesten zich vooraf melden als ze gebruik wilden maken van de sluis. Gezien de onvoorspelbaarheid van verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn zijn nog wel enkele pompen in gebruik in de Zuiderkolk. Deze is daarom nog gestremd voor de scheepvaart.

Het Twentekanaal is een belangrijke schakel in het watersysteem van Twente, Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en een deel van Drenthe. Deze gebieden worden via het kanaal van water voorzien en het op peil houden van de waterstand is dan ook van belang.

Kijk voor meer informatie op www.vaarweginformatie.nl of bel met de (gratis) landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002 (7 dagen per week bereikbaar: ma t/m vr van 07.00 tot 20.00 uur en za en zo van 10.00 tot 18.30 uur)