‘Verdroging buitengebied vooral zaak van Waterschap’

0
De droogte van de afgelopen periode manifesteert zich onder meer via de staat van de mais (foto: freepik.com)

LOCHEM/KRING VAN DORTH – De gemeente Lochem ziet geen grote rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om de waterhuishouding in het buitengebied in het algemeen en verdroging van landgoederen in het bijzonder. Dat bleek maandag uit het antwoord van wethouder Marja Eggink op vragen van GroenLinks over landgoed Dorth.

De partij sloeg aan op een nieuwsbericht over het gebied rond Huize Dorth in Kring van Dorth. Daaruit blijkt dat de gevolgen van de recente droge periode ernstig zijn. Bomen gaan dood en waterpartijen op het landgoed vallen droog. Eigenaar Natuurmonumenten verwacht dat droogte de komende jaren een probleem blijft. Op korte termijn is daar maar weinig aan te doen.

Landbouwgrond

Vanaf het relatief hooggelegen landgoed Dorth vloeit van oudsher veel water af naar landbouwgronden in de omgeving. Verandering kan alleen na overleg met alle betrokken partijen en de uitvoering van eventuele maatregelen kost jaren.

Arda van den Brink van GroenLinks stelde vragen aan wethouder Marja Eggink. Die laatste liet weten dat het klimaatadaptatieplan van de gemeente vooral gericht is op stedelijk gebied en niet op het buitengebied. Het treedt vooral in werking bij aanleg of onderhoud van bebouwd gebied. Dan wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met hoe het hemelwater wordt afgevoerd of vastgehouden. In het buitengebied is dit vooral een zaak van Waterschap en eigenaren, aldus de wethouder.

Skippyballen

De droogte treft volgens haar ook andere landgoederen in de gemeente. Onder meer de Dortherbeek speelt hierbij een rol. De uitvoering van een herstelplan voor landgoed Dorth begint dit najaar. Tot nu toe zijn alleen kleine ingrepen gepleegd. Zo konden boeren in de omgeving via het Waterschap Rijn en IJssel een soort opblaasbare ‘skippyballen’ krijgen om duikers mee af te sluiten. Op die manier kan water in sloten worden vastgehouden.

De gemeente heeft periodiek overleg met het Waterschap en andere gemeenten in de Achterhoek. Daarbij komen ook thema’s als verdroging aan de orde. “Als het gaat om verdroging en de waterhuishouding is het Waterschap leidend. Het probleem speelt overal en het Waterschap kan niet alles tegelijk doen. Als gemeente helpen we waar we kunnen”, aldus Marja Eggink. Versnelling van het herstelplan voor Dorth, zoals GroenLinks vroeg, zit er volgens haar niet in.