Wethouder: ‘Brandbrief tegen beregening is overbodig’

0
foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Als het gaat over droogte en dreigend watertekort is het woord ‘brandbrief’ wellicht niet zo goed gekozen. De opmerking kwam van GB-raadslid Herold Hissink, als reactie op een vraag van LochemGroen! aan het Lochemse college. Wethouder Marja Eggink vindt zo’n brief overbodig omdat alle betrokken partijen wel doordrongen zijn van de problematiek rond lange droge periodes.

LochemGroen! trok aan de bel omdat de beregeningsinstallaties weer alom overuren maken op met name grasland- en maïsakkers. De klimaat- en milieupartij bij uitstek vindt het maar niks dat de grondwaterstand eerst kunstmatig laag wordt gehouden om boeren de gelegenheid te geven om al vroeg in het jaar met zware machines het land op te gaan. En dat bij droge periodes, zoals nu, grond- of oppervlaktewater wordt ingezet om water toe te voegen. ‘Een onnatuurlijke situatie’, volgens LochemGroen!.

Knetterdroog

De wethouder beaamde dat het ‘knetterdroog’ is en dat dit op de aflopende zandgronden van de Achterhoek langzaamaan een bekend probleem is. Daar wordt volgens haar op vele fronten aan gewerkt, door onder meer waterschap en provincie. Een brandbrief naar deze instanties heeft volgens haar dan ook weinig zin. Temeer omdat het probleem alleen regionaal kan worden aangepakt. “Een tandje erbij van alleen Lochem helpt niet”, zo zei ze. Eggink vertrouwt op de kennis en kunde van het waterschap als het gaat om regels rond beregening.