Home Nieuws AgroNieuws Velhorst ontvangt keurmerk ‘Erkend Streekproduct’

Velhorst ontvangt keurmerk ‘Erkend Streekproduct’

0
Winny van Buuren van Landgoed Velhorst toont het certificaat 'Erkend Streekproduct' dat ze ontving uit handen van René de Bruin van de stichting Streekeigen Producten Nederland

LOCHEM/ALMEN – Een groot aantal biologische producten van landgoed Velhorst draagt vanaf nu het keurmerk ‘Erkend Streekproduct’. De certificering heeft betrekking op de biologische graan- en meelproducten van tarwe, gerst, haver, Sint-Jansrogge en quinoa en de op het landgoed tot olie verwerkte koolzaad.

Het certificaat van de erkenning werd donderdag (20/9) door secretaris René de Bruin van de stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) uitgereikt aan Winny van Buuren van de Velhorst. Dit gebeurde tijdens een inspiratiemiddag van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland, die werd gehouden op de Velhorst. Een uitgebreid verslag hiervan verschijnt in de Berkelbode, en daarna ook op LochemsNieuws.

Consument

De producten van het landgoed worden, onder de merknaam Vrienden van de Velhorst, verkocht via de eigen webwinkel, maar ook aan horeca en (boerderij)winkels. Rechtstreekse verkoop aan de consument is een belangrijke tak. Winny en Arjen van Buuren onderhouden graag nauw contact met hun klanten. Ze vinden het belangrijk dat de consument weet hoe de gewassen worden geteeld en hoe de prijs tot stand komt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en door de extensieve manier van verbouwen vaart ook de natuur er wel bij.

Landgoed

Landgoed Velhorst is eigendom van Natuurmonumenten en omvat zo’n 300 hectare. Sinds 2018 pachten Winny en Arjen van Buuren twee boerenerven en 85 hectare grond. Op 35 hectare wordt akkerbouw gepleegd en de rest is grasland. In de maatschap is ook plaats voor extensieve veeteelt met varkens, schapen en koeien. Het vlees wordt eveneens via de eigen kanalen verkocht.

Biodiversiteit

Er is veel aandacht voor behoud en herstel van de biodiversiteit, onder meer door de aanleg van bloemrijke akkerranden die insecten aantrekken. Het landgoed kwam eerder in het nieuws door pixelfarming. Daarbij wordt een stuk land verdeeld in kleine vlakke waarop veel verschillende gewassen en bloemen worden geteeld. Dat is ook voer voor wetenschappers, die onderzoeken welke gewassen elkaar versterken en welke juist niet. De pixels worden verpacht aan Vrienden van Velhorst.

Strokenteelt

Elders op het landgoed worden gewassen in stroken geteeld. De grond wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Geploegd wordt er nauwelijks, of hooguit de bovenste 10 centimeter. En er wordt voor gezorgd dat de bodem altijd bedekt blijft.

De Velhorst is het tweede bedrijf in de gemeente Lochem dat het keurmerk ‘Erkend Streekproduct’ mag voeren. Eerder werd die eer gegund aan vleesbedrijf Korenblik aan de Belterweg in Harfsen, dat vlees van Lakenvelder koeien levert.

Meer informatie:
Landgoed Velhorst:
landgoedvelhorst.nl
Streekeigen Producten Nederland (SPN):
erkendstreekproduct.nl 

Zo ziet het certificaat eruit: