Van Jan Reudink mag de oude molenromp snel plat

0
Jan Reudink op een foto van zijn eigen website (bron: janreudink.nl)

LOCHEM – Jan Reudink (79), die tot zo’n 25 jaar geleden met zijn broer Henk het (biologische) veevoederbedrijf aan de Berkel runde, zal geen traan laten als de oude molenromp gesloopt wordt. Dat dreigt nu de gemeente Lochem een aanvraag om de monumentenstatus toe te kennen heeft afgewezen.

,,Ik schaam mij voor wat er nu staat”, zegt Reudink, die al jaren in het Oostenrijkse Sachsenburg woont. Momenteel is hij een paar weken in Nederland. Met zijn vrouw Els is  hij af en toe te vinden in een huisje op een vakantiepark bij Ruurlo.

Niets monumentaals

Reudink vertelt dat er weinig monumentaals aan de oude bedrijfsgebouwen is. De echte molenremp is niet eens meer zichtbaar. Hij legt uit: ,,Die romp is ooit opgemetseld om er een silo van te maken. Door het enorme gewicht van de opbouw begonnen de muren al snel te scheuren. Ze moesten met stalen banden op de plaats worden gehouden.” Een verbouwing tot woningen is volgens hem dan ook een slecht idee, zo niet onmogelijk.

Ansichtkaart van de molen van voor 1919. In dat jaar werden de wieken verwijderd (bron: Beeldbank Bibliotheek Gelderland)

,,Alleen de fundering is nog authentiek. Die is extra zwaar om harde wind te kunnen doorstaan in de periode dat het een windmolen was.” Volgens Jan Reurink heeft die fundering ook geen archeologische waarde. Zijn verhaal is in tegenspraak met wat Erfgoedvereniging Heemschut in de monumentenaanvraag schrijft. Daarin is lezen dat het de ‘originele onderstel van de molen is nog geheel intact en geheel opgenomen en geïntegreerd in een voormalige veevoedersilo’.

Geschiedenis

Het complex kwam in 1928 in handen van de familie Reudink. Daarvoor huurden de voorvaderen een verderop aan de Berkel gelegen watermolen van de gemeente. Het complex aan de Graaf Ottoweg stamt uit 1835. Toen de Reudink’s de molen kochten was het al geen windmolen meer. Toen de wieken in 1919 waren verwijderd werd de molen aangedreven door respectievelijk stoom, een gasturbine en elektriciteit.

Jan en Henk Reudink verkochten hun bedrijf, dat veel klanten in Nederland en Duitsland had, eind vorig eeuw aan UTD dat in 1998 fuseerde met Hendrix in Boxmeer. Daar ging de productie destijds ook naar toe. Henk Reudink werkt er nog een aantal jaren. Hendrix-UTD werd weer later opgekocht door ABC in Lochem, dat nu ForFarmers heet. De productie van biologische veevoeders kwam weer terug naar Lochem en draagt nog altijd de naam Reudink.

Kunstschilder

Jan Reudink is inmiddels al jaren een succesvol kunstschilder. Hij exposeert in zowel binnen – als buitenland. Hij schildert meest zeer kleurrijke impressionistische landschappen. Schilderen en tekenen doet hij overigens al sinds 1950. Een andere opmerkelijk wapenfeit uit zijn carrière is het teamleiderschap van het schaatsteam van de oude Sovjet Unie. In die hoedanigheid reisde hij van 1991 tot 1996 de hele wereld over. En overal maakte hij schetsen.

Meer over het werk van Jan Reudink is te vinden op zijn eigen website.