Uitvaartverzekering: een geldbedrag of zelf verzekeren?

0
Foto ter illustratie

De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen. Denk al snel aan € 7.000 tot € 11.000 voor een gemiddelde uitvaart. Wil je jouw nabestaanden niet met deze kosten opzadelen? Je hebt de keus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Vooral de manier waarop de kosten worden gedekt varieert.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

De premies tussen uitvaartverzekeraars kunnen fors uiteenlopen. Het vergelijken van verzekeringen is daarom belangrijk. Zorg er wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt. Grofweg zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen: een natura- of kapitaalverzekering.

Kapitaalverzekering: verzekerd geldbedrag
Met een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waar de uitvaart mee bekostigd kan worden. Vooraf bepaal je met de verzekeraar de hoogte van het uit te keren bedrag.

Voordelen kapitaalverzekering

  • Deze variant biedt veel vrijheid bij het vormgeven van de uitvaart. Ga je voor veel bloemen of juist een uitgebreide koffietafel? Met de kapitaalverzekeringen hebben je nabestaanden hier de vrije hand in.

    Nadelen kapitaalverzekering

  • Je nabestaanden moeten de uitvaart zelf regelen. Dit is vaak een emotionele opgave in een rouwproces. Wel kun je jouw voorkeuren voor de uitvaart in je testament of bij de verzekeraar kenbaar maken.
  • Je weet niet precies of het verzekerde bedrag nog toereikend is voor de gewenste uitvaart. Door inflatie kunnen de kosten flink gestegen zijn. Check dus of de kapitaalverzekering geïndexeerd wordt, hiermee groeit het kapitaal mee. Kanttekening is wel dat ook dit geen garantie geeft als de prijzen uit de pas lopen.
  • Een kapitaalverzekering kan door de fiscus worden gezien als vermogen omdat deze in één keer uitgekeerd wordt. Pas als de afkoopwaarde meer dan € 7.444 (2022) is, moet je deze opgeven bij de Belastingdienst in box 3.

Naturaverzekering: Verzekering in vorm van diensten
Bij je een naturaverzekering kies je als het ware een vast pakket. In dit pakket heb je met de verzekeraar afgesproken welke diensten en producten onder de dekking valt. Vaak zijn onder andere de grafkist, kosten van cremeren of begraven en de rekening van een uitvaartverzorger inbegrepen.

Voordelen naturaverzekering

  • Doordat je de uitvaartverzekering afsluit op basis van je wensen, kun je vooraf goed bepalen hoe de uitvaart wordt gehouden.
  • Nabestaanden krijgen hulp bij het regelen van de uitvaart.

Nadelen naturaverzekering

  • Nabestaanden zijn minder flexibel in het regelen van de uitvaart. Aanvullende wensen van nabestaanden kunnen vaak alleen geregeld worden tegen een meerprijs. Die komen voor rekening van de nabestaanden.
  • Doorgaans verzorgt de uitvaartondernemer van de verzekeraar de uitvaart. Wil je zelf een uitvaartondernemer kiezen? Dat kan, maar vaak wel tegen forse meerprijs.

Ander soorten uitvaartverzekeringen
Er zijn ook uitvaartverzekeraars die een combinatie aanbieden van een natura en kapitaalpolis. Hierbij wordt er zowel een bedrag uitgekeerd als bepaalde diensten. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het regelen van de uitvaart vanuit de verzekeraar. Het uitgekeerde bedrag is vrij besteedbaar.

Er is nog een vierde variant, de natura sommenverzekering. Hierbij is een vast bedrag verzekerd dat verplicht gebruikt moet worden voor de uitvaart. Daarnaast wordt het geld niet direct uitgekeerd. Nabestaanden moeten de kosten achteraf declareren.

Wat kost een uitvaartverzekering?
Des te uitgebreider je wensen of des te groter het verzekerde bedrag, des te hoger de maandelijkse premie. Daarnaast bepaalt je leeftijd de kosten. Als je op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, betaal je minder lang premie. Hierdoor stijgen de maandelijkse kosten. Wil je weten wat de premie is in jouw situatie? Neem vrijblijvend contact op.

Staar je niet blind op maandelijkse premies bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Ga ook na wat de vergoeding is en hoe deze wordt uitgekeerd. Wil je weten of jij goed verzekerd bent? De verzekeringsspecialisten van de Leven & WonenDesk Lochem zoeken het graag voor je uit.

Leven & WonenDesk
Team VerzekeringenDesk
Lochem Nieuwstad 7
0573 255401
of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.