Elektrische fiets erg diefstalgevoelig; verzeker ‘m goed

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Nederland telt ruim 5 miljoen e-bikes en is daarmee een waar walhalla voor fietsendieven. Maandelijks gaan duizenden gestolen e-bikes de grens over, voornamelijk naar Oost-Europa. Een elektrische fiets kost al snel tussen de twee- en drieduizend euro. Kortom, een aanzienlijke investering. Met een fietsverzekering kun jij de schade beperken als jouw fiets gestolen wordt.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. 

Een elektrische fiets hoef je niet WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Toch kan het verzekeren van je e-bike wel verstandig zijn, aangezien het een dure aankoop is. Bij veel fietsverzekeringen heb je de keuze om je e-bike enkel tegen diefstal te verzekeren.

Je kunt er ook voor kiezen om deze casco te verzekeren. In het laatste geval zijn ook beschadigingen aan je e-bike zelf gedekt. Houd wel rekening met een hogere premie. De exacte dekking van de fietsverzekering verschilt sterk per verzekeraar. Check in de verzekeringsvoorwaarden goed welke schades gedekt zijn.

Schade aan anderen niet gedekt met fietsverzekering
Met een e-bike ga je over het algemeen een stuk sneller dan met een reguliere fiets. De gemiddelde schade die je kunt toebrengen aan anderen, is daarmee ook een stuk groter. Deze schade wordt echter niet verzekerd met een fietsverzekering. Wel kan een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) uitkomst bieden.

Uitkering bij diefstal
Je hebt doorgaans de keuze uit twee soorten uitkeringen bij diefstal. Als je een fietsverzekering afsluit bij een fietsenwinkel, betaal je meestal vooraf de volledige premie voor een bepaalde periode. Als je fiets dan gestolen wordt, krijg je geen geld terug maar mag je een nieuwe fiets uitzoeken (aflopende verzekering). Je kunt ook kiezen voor een doorlopende verzekering, waarbij je maandelijks premie betaalt. Als je fiets vervolgens gestolen wordt, ontvang je een geldbedrag. Let wel op een eventuele afschrijving van de waarde.

Goed fietsslot noodzakelijk voor fietsverzekering
Veel verzekeraars hanteren vanwege de diefstalgevoeligheid specifieke eisen voor het fietsslot van je e-bike. Vaak is het verplicht om een tweesterren ART-slot te gebruiken. Het bijbehorende sleutelnummer moet je aan de verzekeraar verstrekken. In geval van diefstal moet je daarnaast in staat zijn om twee sleutels aan de verzekeraar overhandigen om in aanmerking te komen voor dekking. Heb je een duurdere elektrische fiets? Het gebruik van een tweede ART-slot kan verplicht worden gesteld.

Check hoe je accu is verzekerd
De accu van een e-bike is een kostbaar en gevoelig onderdeel. De manier waarop schade of diefstal gedekt is, kan per verzekeraar sterk verschillen. Sommige verzekeraars hanteren een afschrijfwaardedekking van 1,5% per maand. Dit betekent dat de vergoeding na diefstal of schade iedere maand 1,5 terug loopt. Kijk ook hoe de verzekeraar omgaat als alleen de accu wordt gestolen.

Schrijf het serie- of framenummer van je fiets op
Schrijf zodra je je fiets gekocht hebt het serie- of framenummer op. Wanneer je fiets wordt gestolen, kun je dit nummer doorgeven als je bij de politie aangifte doet. Met het enkel doorgeven van een gestolen Gazelle kan de politie niet veel. Duikt jouw fiets alsnog op in een onderzoek? Dan kan de politie jou herenigen met je fiets.

Het voorkomen van diefstal is uiteraard de beste optie. In dit artikel geven we tips om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen. Wordt je e-bike desondanks toch gestolen? Dan kan een elektrische fietsverzekering uitkomst bieden. Bij Leven & Wonendesk adviseert het Team VerzekeringenDesk bij het afsluiten van een goede fietsverzekering. Ook kan diefstal of schade via hen worden doorgegeven aan de verzekeraar.

Leven & Wonendesk
Team VerzekeringenDesk
Nieuwstad 7 Lochem
Tel. 0573 255401
Oof plan direct een online afspraak via:
levenenwonendesk.nl