Tusselerhof en Tusselerstaete feestelijk maar virtueel geopend

0
Een deel van het nieuwe complex van Tusselerhof en Tusselerstaete (foto: Pro Senectute)

LOCHEM – Zaterdag zijn zorglocatie Tusselerhof en woonlocatie Tusselerstaete feestelijk geopend. In verband met corona vond de opening geheel virtueel plaats. Via een live-verbinding konden bewoners, mantelzorgers, buren, vrijwilligers en andere betrokkenen bij de nieuwbouw een klassiek concert door het Nederlands Barok Consort bijwonen. Na afloop werd er virtueel geproost op een mooie toekomst.

Tusselerhof is een open verpleeghuis met 41 appartementen voor met name mensen met dementie. Alle bewoners hebben een eigen appartement en leven in kleine groepen samen. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken naar wat de bewoner wil, nodig heeft en wat de bewoner nog wél zelf kan. Zo lang en zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven houden is een belangrijk uitgangspunt.

Tusselerstaete

Naast Tusselerhof ligt Tusselerstaete. Dit zijn 31 woningen voor mensen die zelfstandig wonen en waar ze als het nodig is zorg en ondersteuning krijgen. De mogelijkheid tot 24-uurs zorgalarmering zorgt voor een gevoel van veiligheid. In het nieuwe grand café kunnen bewoners elkaar ontmoeten, samen koffiedrinken en van maaltijden genieten. Ook zijn er regelmatig culturele of recreatieve activiteiten. Er zijn nog enkele woningen vrij.

Trots

Bestuurder Joost Smit van Pro Senectute is trots op de nieuwe locaties: “Met deze nieuwe locaties voorzien we in een groeiende behoefte aan woonvormen waar ouderen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. De locaties zijn daarnaast kleinschalig, dus bewoners, hun naasten en medewerkers kennen elkaar. Dit maakt het niet alleen prettig wonen op Tusselerhof en Tusselerstaete, maar zeker ook leuk werken”, zo zegt hij.

Duurzaam

Het pand in de oksel van Tusseler en Hessenweg is gebouwd op de plek waar ook de oude Tusselerhof stond. De bewoners verbleven tijdens de sloop en de nieuwbouw in Sint Jozef aan de Bosweg. Het nieuwe pand is duurzaam gebouwd. Het is volledig gasloos, maakt gebruik van warmtepompen en heeft zonnepanelen op het dak. Het deels met sedumgroen begroeide dak zorgt voor een natuurlijke isolatie en draagt bij aan een schonere lucht en biodiversiteit.

Rol in de regio

Tusselerstaete heeft een sociale rol in de regio. In het grand café kunnen senioren uit Lochem en omstreken komen dineren. Daarnaast kunnen ze diverse culturele en recreatieve activiteiten zoals klassieke concerten, lezingen of voorstellingen bijwonen maar ook aanschuiven voor bijvoorbeeld een spelletje bridge.

Pro Senectute

Sinds 1922 biedt Pro Senectute huisvesting en zorg aan ouderen met een brede  maatschappelijke en culturele interesse. Op dit moment heeft Stichting Pro Senectute, met hoofdzetel in Amsterdam, 10 zorg- en woonlocaties ver­deeld over Nederland. In Lochem waren ook de appartementencomplexen Stadenbos (Tusseler) en Hoog Langen (Barchemseweg) in bezit van Pro Senectute maar deze werden onlangs afgestoten.