Tijdelijk twee woningen? Berekening overbruggingskrediet aangepast

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Nu er meer ruimte op de woningmarkt komt, neemt de relevantie van het overbruggingskrediet weer toe. Dit krediet maakt het mogelijk om al een woning te kopen voordat je de oude hebt verkocht. Houd wel rekening met aangepaste regels bij geldverstrekkers.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Veel woningeigenaren hebben nu overwaarde op hun woning. Wanneer je een andere woning wilt kopen en je oude woning nog niet is verkocht, kun je deze overwaarde van je oude woning nog niet gebruiken. Met een overbruggingshypotheek los je dit probleem op. In de praktijk sluit je alvast een aflossingsvrije hypotheek af, met de overwaard als basis. Ter verduidelijking een voorbeeld:

  • Op je oude woning heb je nog een hypotheek van € 200.000. Uit een taxatie blijkt dat de woningwaarde op dit moment € 300.000 bedraagt. Je hebt in dat geval een overwaarde van een ton. Het huis dat je op het oog hebt kost € 375.000. Met jouw inkomen kun je maximaal € 300.000 lenen. Doordat je de overwaarde nog niet kunt inzetten, kom je voor de nieuwe woning € 75.000 te kort. Om de woning toch te kunnen kopen, sluit je voor dat bedrag een overbruggingskrediet af.

Overbruggingshypotheek en overwaarde
Waar je bij veel geldverstrekkers een paar maanden geleden voor vrijwel de volledige woningwaarde een overbruggingskrediet kon afsluiten, is dat intussen anders. Het risico voor de geldverstrekker is het grootste wanneer jouw huidige woning op papier nog niet verkocht is. Vaak wordt de getaxeerde woningwaarde verminderd met 10 procent bij het berekenen van het maximale overbruggingskrediet. Sommige geldverstrekkers zijn nog voorzichtiger zijn en rekenen met 80 of 85 procent van de getaxeerde woningwaarde.

Bijna de helft van de geldverstrekkers stelt als voorwaarde voor een overbruggingskrediet dat de oude woning op papier al verkocht is. Ook dan zal het totale bedrag dat je kunt opnemen enkele procenten lager liggen dan de hoogte van de overwaarde.

Looptijd overbruggingskrediet
Je kunt een overbruggingskrediet afsluiten voor een half jaar of langer. Kies je voor een korte looptijd, dan zal een geldverstrekker eerder als voorwaarde stellen dat het huis op papier al verkocht moet zijn. Lukt het toch niet om de woning binnen de looptijd te verkopen? Mogelijk kun je het krediet verlengen. Houd daarbij rekening met hogere rentelasten.

Aflossen overbruggingskrediet
Zodra je oude woning is verkocht en de verkoop bij de notaris is gepasseerd, wordt in één keer het overbruggingskrediet afgelost. Wanneer de verkoop te weinig oplevert voor het aflossen, dan heb je voor de aflossing eigen geld nodig. Heb je die mogelijkheid niet? Je kunt een verlenging van het krediet aanvragen of een extra hypotheek afsluiten. Wel moet dit passen bij jouw inkomen en financiële situatie.

Voor je een overbruggingshypotheek kunt afsluiten, gaat de geldverstrekker na of je de lasten van twee woningen kunt dragen. Laat je goed adviseren voor je een nieuwe woning koopt terwijl de oude nog niet verkocht is. De hypotheekadviseurs van Leven & WonenDesk zoeken het graag voor je uit.

Leven & Wonendesk
Team HypotheekDesk Lochem
Nieuwstad 7
tel: 0573 255401
Of plan direct een online afspraak op:
levenenwonendesk.nl