‘Tijd voor een timeline-museum in Lochem’

0
Berry Swarthoff met het vaandel van het Wiltshire Regiment (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem heeft geen echte zogeheten slecht-weervoorzieningen, zoals bijvoorbeeld een museum. De Lochemers Berry Swarthoff en Dennis Driessen willen daar graag iets aan doen. Al is het in eerste instantie maar in de vorm van een pop-up-museum in een van de leegstaande winkelpanden in het centrum.

,,Kijk naar Gorssel, Almen en Ruurlo. Daar zijn musea die heel veel mensen trekken”, zegt Berry Swarthoff. Samen met zijn vrouw Yvonne runt hij al jaren het Canadese restaurant Mondani. Dat is een soort ontmoetingsplek geworden van oorlogsveteranen uit Canada en Engeland en hun nabestaanden. Deze week was Jeff Matthews, ere-voorzitter van het Wiltshire Regiment nog te gast in Lochem. Lees daarover meer onderaan dit bericht.

Verzameling
Barry Swarthoff heeft zelf een grote verzameling spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarmee zou hij al een aardig museum kunnen vullen. ,,Dat vinden veel mensen op zich misschien niet zo interessant. Daarom wil ik er liefst anderen bij betrekken zodat er een soort van tijdlijn van de geschiedenis van Lochem ontstaat”, aldus Swarthoff.

Hij denkt daarbij aan amateurarcheoloog Ben de Graaf, die door de jaren heen veel opgravingen heeft gedaan die een beeld schetsen van het leven in Lochem in lang vervlogen jaren. Maar ook bekende verzamelaars van oude ansichten van Lochem en van oude filmbeelden kunnen een bijdrage leveren. ,,En misschien wil het Historisch Genootschap ook wel meedoen. Net als mensen uit Exel,Zwiep en Barchem. Alle ideeën zijn welkom”, zegt Swarthoff.

Verhalen
,,Lochem kent verder mooie verhalen die er vertelt en uitgebeeld kunnen worden, zoals over de Hooiplukkers en de Witte Wieven. En er zijn ook kunstenaars die Lochem als inspiratiebron hebben”, zegt Berry Swarthoff.

Dennis Driessen is begonnen met het polsen van makelaars in de hoop de beschikking te kunnen krijgen over een tijdelijk pand. ,,Hoe mooi zou het zijn als we in de aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2020 iets van de grond kunnen tillen”, zegt hij.

Herdenking in Arnhem

Lees verder onder de foto…

Berry Swarthoff met de regimentsvlag bij de herdenkingsceremonie in Arnhem-Zuid, afgelopen woensdag (eigen foto)

Deze week was Jeff Matthews op bezoek bij Berry en Yvonnen Swarthoff. Hij komt elk jaar langs bij restaurant Mondani. Matthews is voorzitter van een club die de gesneuvelde leden van het Wiltshire Regiment wil blijven eren. Er worden herdenkingsceremonies bezocht en er zijn ook nog zoektochten naar gesneuvelden waarvan het lichaam nooit is gevonden.

Matthews was in gezelschap van Alan Soderstrom, die een oom verloor door een vliegtuigcrash. Deze oom is begraven op de algemene begraafplaats in Ruurlo. Soderstrom bezoekt het graf regelmatig.

Lees verder onder de foto…

Kranslegging bij het Wiltshire Monument in Arnhem door Jeff Mathews (eigen foto)

Schuytgraaf
Woensdag was er de jaarlijkse herdenking in de wijk Schuytgraaf in Arnhem-Zuid. Daar staat een Wiltshire monument ter nagedachtenis aan de 90 leden van het regiment die daar bij de Slag om Arnhem het leven lieten. De lichamen van zeven van hen zijn nooit gevonden. Volgens Swarthoff zijn de graven waarin ze lagen mogelijk weggespoeld toen de Duitsers het gebied onder water zetten.

Vaandel
Swarthoff bezit een origineel vaandel van het Wiltshire Regiment, dat samen met het Sommerset Regiment Lochem bevrijdde.. Dit is het enige vaandel dat nog daadwerkelijk wordt gebruikt bij herdendingen. De overige exemplaren die nog bestaan bevinden zich in musea. Het vaandel werd woensdag, zoals elk jaar, gebruikt in Arnhem. [einde tekst]

Beeld van de herdenking in Arnhem (eigen foto)