‘t Overschotje aan zijden draadje; focus op de jeugd

0
foto ter illustratie

LOCHEM – De korfbalafdeling van ‘t Overschotje hangt aan een zijden draadje. Komend seizoen doet er geen seniorenteam mee aan de competitie en om een jeugdteam overeind te houden moet worden samengewerkt met Olympia ’22 uit Borculo. Door volledig te focussen op de jeugd hoopt het bestuur het tij te keren. Zo keert in september het schoolkorfbaltoernooi terug.

Geruchten
Er doen al een tijdje geruchten de ronde over de vereniging. Daaronder is zelfs een verhaal dat het eind nabij zou zijn. Marian Langevoort, bestuurslid en lid van de Technische Commissie zegt dat die geruchten niet helemaal uit de lucht zijn komen vallen. ,,De optie van het opheffen van de korfbaltak is inderdaad de revue gepasseerd in het bestuur. Maar we hebben dus besloten dat niet te laten gebeuren en er nog eens flink de schouders onder te zetten.”

Bijna 100 jaar
‘t Overschotje is niet weg te denken uit Lochem. Die naam is bij iedereen bekend. Dat is ook niet gek, want in 2022 hoopt de club het 100-jarig bestaan te vieren. Generaties Lochemers deden mee aan de vroegere schooltoernooien of waren lid. Jarenlang was er naast de korfbaltak ook een bloeiende toneelvereniging met dezelfde naam.

Wat betreft het korfbal gaat het al een aantal jaren niet goed. ,,We zijn een negatieve spiraal terecht gekomen”, zegt Marian Langevoort. ,,Toen ik 8 jaar geleden bij ‘t Overschotje kwam waren er nog 3 seniorenteams. Nu is het niet meer mogelijk op ook maar één team op de been te brengen.”

Dames
Het gaat nu definitief mis omdat twee van de dames van het seniorenteam zwanger zijn en een derde liever recreatief wil spelen dan in competitieverband. ,,We hebben geprobeerd om onder oud-spelers aanvulling te vinden maar dat is niet gelukt”, zegt Langevoort. ,,En nieuwkomers zijn geen optie omdat je niet zomaar op competitieniveau kunt presteren.”

Concurrentie
Gevraagd naar mogelijke oorzaken zegt Marian Langevoort: ,,In Lochem speelt ook mee dat er veel aanbod is op sportgebied. We hebben een grote voetbalclub en een grote hockeyclub. Dat maakt het voor de kleinere verenigingen lastiger. Olympia heeft in Borculo minder concurrentie en daar zie je het dan ook beter gaan. We werken veel samen met Olympia.”

Jeugd
De focus gaat nu volledig richting jeugd. Er zijn nu nog zes jeugdleden actief in competitieverband, in een team dat bestaat uit leden uit Lochem en Borculo. Door te investeren in de jeugd kan er mogelijk een doorstroom richting senioren op gang worden gebracht. Als op termijn tijdens een evaluatie blijkt dat het niet lukt is het nog altijd denkbaar dat de vereniging het korfbal alsnog moet laten vallen.

Scholen
Het schoolkorfbal-toernooi is een eerste poging om jeugd weer te interesseren voor de sport. In september staat zo’n toernooi op het programma. ,,We moeten het hiervoor vooral hebben van leerkrachten. We krijgen al enthousiaste reacties van scholen die meedoen. Op één school zijn we al geweest in het kader van een themaweek over sport.”

Bowls en boules
Naast korfbal heeft ‘t Overschotje nog een aantal ijzers in het vuur. Zo is er een bowlsgroep, waarvan de gemiddelde leeftijd boven de 70 jaar ligt. De jeu-de-boule-groep bloeit, maar ook daar is de gemiddelde leeftijd tamelijk hoog. Tenslotte is er nog KombiFit, met voornamelijk 40-plussers. KombiFit is gericht op gezond bewegen en kent tal van onderdelen die door de deelnemers zelf worden bepaald.