‘t Overschotje gooit ‘t roer om: einde korfbal

0
Het 'Beach Canter' van 't Overschotje. (bron: overschotje.nl)

LOCHEM – ‘t Overschotje stopt na 97 jaar definitief met korfbal. De bijna 100-jarige gaat echter niet bij de pakken neer zitten maar richt zich nu op jeu de boules, bowls (koersbal) en Kombi-Fit. En wie recreatief wil beach-korfballen, -volleyballen of -tennissen kan terecht op het Beach-Center van de vereniging. Zaterdag 7 september is er een open huis.

Vorig jaar werd al duidelijk dat de korfbaltak van ‘t Overschotje aan een zijden draadje hing. Toen zette het bestuur er nog één keer de schouders onder en probeerde volledig te focussen op de jeugd. Inmiddels is geconcludeerd dat de strijd is verloren. Einde kortbal in Lochem dus.

Lees HIER het artikel dat LochemsNieuws vorig jaar over de vereniging schreef…

Overschotje hoort bij Lochem

De naam ‘t Overschotje hoort bij Lochem. Vele generaties kennen de opvallende naam vooral van het korfbal. Maar lange tijd waren er ook een toneelvereniging en een boerendansgroep met die naam. Beide waren onderdeel van de omni-vereniging. En wie kent niet de oliebollenverkoop in december? Heel Lochem wist het: wie een aardappel tussen de oliebollen vond, won een prijs.

Hele families

Wat in het verleden ook altijd duidelijk was, was dat hele families lid waren van dezelfde vereniging. Dat zag je overigens ook bij andere sporten. Als gezin was je lid van ‘t Overschotje óf Sportclub Lochem of Avanti (zaalsporten). Eventuele combinaties waren er hooguit met Brinio. Lochemse stervoetballers als Jaap Jacobs en Wim Meutstege begonnen hun sportieve carrière steevast bij de gymnastiekvereniging en bleven lid toen ze gingen voetballen. Als je Jacobs heette was je voetballer en als je ‘bijvoorbeeld’ Egberts heette zat je op korfbal.

Eeuwfeest in aantocht

Vorig jaar speelden nog een klein aantal jeugdleden in een samengesteld team met Olympia uit Borculo in de competitie. Maar ook daar is nu een einde aangekomen. Bestuurslid Hendri Verveda stelt vast dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ liever voetbalt of hockeyt. Hij hoopt vurig dat ‘t Overschotje het eeuwfeest in 2022 gaat halen in de gewijzigde vorm. Maar dan moet nu wel veel energie worden gestoken in de andere activiteiten van de club.

Beach Center

Jeu de boules en bowls wordt door een relatief oude groep gespeeld. Kombi-Fit bedient vooral 35-plussers die fit proberen te blijven. In totaal telt de vereniging nog zo’n 40 leden en wat steunleden. Verveda hoopt via de open dag nieuwe leden voor deze takken van sport te interesseren. En verder is het zogeheten Beach Center op sportpark De Elze beschikbaar voor wie daar een paar centen voor over heeft. Voor 25 euro per jaar kan men gedurende het zomerseizoen onbeperkt gebruik maken van de faciliteiten. En voor groepen is ‘de beach’ te huur.

Open dag

Een open huis op 29 juni mislukte grotendeels omdat de mussen toen bijna letterlijk dood van het dak vielen. Die dag was vooral gericht op omwonenden van het sportcomplex. Zij ontvingen toen een uitnodiging in de bus. Hen werd gevraagd een kijkje te komen nemen en te overwegen om ‘lekker dicht bij huis’ te komen sporten of om anderen op die mogelijkheid te wijzen.

Op zaterdag 7 september wordt de open dag herhaalt. Niet alleen buren, maar iedereen die belangstelling heeft voor de genoemde sporten – óf simpelweg de vereniging wil steunen – is dan welkom.

De open dag wordt op zaterdag 7 september gehouden van 13.30 tot 16.00 uur. Uitleg over de genoemde takken van sport op de flyer hieronder:

Flyer van ‘t Overschotje