Stikstofreductieproject wint Cleantech Battle 2022

0
De winnaars van de Cleantech Battle 2022. (foto: Bamalang Cham/PR Cleantech Regio)

DEVENTER/LOCHEM – Student Henry Kozorezov van Hogeschool Van Hall Larenstein heeft de jaarlijkse Cleantech Battle gewonnen met zijn project ‘AEMS’, een concrete oplossing voor het stikstofprobleem. Door de scheiding van ontlasting van vee, komt er minder ammoniak, en dus stikstof, vrij. Naast de titel gaat Henry naar huis met een bedrag van €1500,-. Zijn reactie: “Ik ben heel blij! Met mijn project wil ik boeren helpen door ze onderdeel te laten zijn van de oplossing, in plaats van het probleem.”

De Cleantech Regio (voorheen Regio Stedendriehoek) is een samenwerkingsverband van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen

Donderdagmiddag pitchten zes studententeams uit Oost-Nederland hun innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid en schone technologie. De Cleantech Battle 2022 is een initiatief van Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en de gemeente Deventer.

Schaalbaar

Juryvoorzitter Eveline Buter over het winnende project: “We hebben als jury gekeken naar het innovatieve gehalte en impact van de projecten. Het project ‘AEMS’ draagt een oplossing aan voor een heel groot probleem. Dit door een relatief eenvoudige oplossing dat makkelijk te implementeren is. Daarnaast is het erg schaalbaar. Een terechte winnaar!”

De tweede prijs is voor Saxion-student Yohannes Desta, die de inzet van fossiele brandstoffen wil terugdringen door middel van een vliegwiel. Dit idee is beloond met een bedrag van €1000,-. De top 3 wordt compleet gemaakt door het project ‘SPARC’ van studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit project onderzoekt de mogelijkheid om personen en producten te vervoeren met elektrische voertuigen. Iets wat het milieu zeer ten goede komt. Zij gingen naar huis met een bedrag van €500,-.

Battle

De Cleantech Battle vond dit jaar plaats tijdens ‘Het Grootste Kennisfestival van Deventer’. De presentatie was in handen van Arko van Brakel (algemeen directeur Cleantech Regio) en Annemarie Moezelaar-Vels (directeur DJM Bedrijfsdiensten). De jury bestond uit Eveline Buter (directeur Witteveen+Bos), Jaap Fluit (directeur Bredenoord), Thomas Walder (wethouder gemeente Deventer) en Gert-Jan Wolters (directeur Wolters BV).

Initiatiefnemer van de Cleantech Battle, Martin Snijder: “De diversiteit en creativiteit van de finalisten heeft ons ook dit jaar weer weggeblazen! Een geweldige winnaar met een oplossing voor een actueel probleem!”

Organisatie

De Cleantech Battle 2022 werd georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en mede mogelijk gemaakt door Cleantech Regio en de gemeente Deventer. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door Deventer Kring Werkgevers, Bouw Sociëteit, Ideo Netwerkvereniging installatiebedrijven en MKB Deventer.