Stemin naar Kwinkweerd; Nijha nog zoekende

0

LOCHEM – Het woningbouwproject ‘Kop van Oost’ aan de Hanzeweg heeft op papier de wind mee. Alle bedrijfspanden die hiervoor moeten wijken zijn in bezit van een projectontwikkelaar en de gemeente. Stemin verhuist naar de Kwinkweerd. Alleen voor de Nijha moet nog een nieuwe plek worden gevonden.

‘Kop van Oost’
Deze informatie kwam maandavond (15/1) naar buiten tijdens een presentatie voor raadsleden over plannen met het centrum en omliggende gebieden. De ‘Kop van Oost’ hoort daar ook bij.

Panden
Stemin-Breitbach (aandrijftechniek) gaat naar de Kwinkweerd 2, tussen de kanaalbrug en TKF. (Eerder melden we hier dat het zou gaan om het terrein tussen TKF en Praxis. Dat was onjuist.) Het huidige pand van Stemin is, net als het naastgelegen pand van LochemDruk, in handen van de Rijssense vastgoedontwikkelaar Explorius, dat samen met de gemeente werkt aan de ontwikkeling van de ‘Kop van Oost’. LochemDruk is al lang verdwenen.

Nijha
Nijha is nu het laatste bedrijf dat ruimte moet maken voor de nieuwe woonwijk. De producent van sport- en speeltoestellen heeft het pand eerder al verkocht aan de gemeente Lochem. Het huurcontract loopt tot 2021. Wethouder Bert Groot Wesseldijk verwacht dat Nijha uiterlijk eind 2019 is vertrokken, vanwege een provinciale subsidie die dan kan worden opgestreken.

‘Etalage’
Ook aan de andere kant van het gemeentehuis wordt gewerkt aan de uitvoering van het plan dat begin jaren ’90 van de vorige eeuw werd gelanceerd onder de noemer ‘Etalage naar de Toekomt’. Het idee was dat het Lochemse centrum ‘op slot’ zat en dat eeen doorbraak richting Hanzeweg ruimte voor wonen en werken zou kunnen creëren.

Hanzepoort
Aan de westzijde van het gemeentehuis loopt de planologische procedure voor de Hanzepoort. Dat is een project van Kreunen Bouw, Renovare en de gemeente. Het gaat om 24 kavels voor wonen en kleinschalig werken.