Wethouder: ‘Lochem 3.0 heeft een probleempje’

0
Het oude Stadhuis van Lochem doet/deed dienst als onderkomen voor Lochem 3.0 en de VVV. (Archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem 3.0, de organisatie die onder meer de VVV-activiteiten in Lochem op zich heeft genomen, heeft niet voldaan aan de voorwaarden die de gemeenteraad verbond aan de subsidie van 90.000 euro over 2017. Dat bleek maandag tijdens het vragen-halfuurtje van de gemeenteraad. De beloofde raad van toezicht bleef uit.

Subsidie
De vragen kwamen van GemeenteBelangen, de antwoorden van wethouder Ingrid de Pagter. Volgens de laatste toetst het college de al uitbetaalde subsidie pas op 1 juli. Maar formeel heeft Lochem 3.0 niet voldaan aan de voorwaarden van de raad die 31 december als einddatum hadden. ,,We hebben dus wel een probleempje met elkaar”, aldus De Pagter.

Toezichthouder
Naast een aantal afspraken over uit te voeren diensten – die volgens de wethouder verder wel zijn ‘geleverd’ – was een duidelijk eis dat er een onafhankelijke raad van toezicht van minimaal 5 personen zou worden opgetuigd. Lochem 3.0 heeft zo’n toezichthoudend orgaan overigens ook zelf van begin af aan aangekondigd.

Aangedrongen
De wethouder liet op vragen van Annie Visschers (GB) weten dat er herhaaldelijk bij het bestuur van 3.0 is aangedrongen op actie. Dat bleef tot nu toe zonder resultaat. Puur theoretisch kan de subsidie, die op basis van een voorlopige beschikking is verleend, worden teruggedraaid. De Pagter wees erop dat dit in de praktijk een lastige zaak is omdat onder meer de salarissen van de VVV-medewerkers ermee zijn betaald.

Verantwoording
Voor dit jaar ligt er inmiddels een subsidieaanvraag van Lochem 3.0. Over 2017 moet Lochem 3.0 nog verantwoording afleggen en dan komt de kwestie opnieuw en vermoedelijk zeer nadrukkelijk op tafel. Het lijkt politiek ondenkbaar dat Lochem 3.0 er nogmaals mee weg komt als niet snel aan de verplichtingen wordt voldaan.

Gedoe
In april vorig jaar was Lochem 3.0 onderwerp van veel politiek gedoe. GB wilde aanvankelijk helemaal stoppen met subsidiëring en het geld weer rechtstreeks overmaken aan de VVV, die als vereniging nog bestaat. Uiteindelijk krijg 3.0 het voordeel van twijfel.

Transparantie
De raad was niet te spreken over het gebrek aan transparantie. Zo was onduidelijk of en hoeveel de bedrijven van bestuursleden verdienen aan werk voor Lochem 3.0 en of andere ondernemers daardoor wel een eerlijke kans krijgen. Dit leidde onder meer tot de eis om voor eind 2017 een ‘degelijke juridische structuur met een stevige raad van toezicht met 5 onafhankelijke leden’ neer te zetten.