Stadsreliëf in brons maakt (oud-)Lochem tastbaar

0
De Lochemse binnenstad in brons (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het heeft even geduurd maar het resultaat is er dan ook naar. Het stadsreliëf in brons dat donderdag werd onthuld in het gemeentehuis is een genot voor het oog. En voor mensen met een visuele handicap wordt de binnenstad van Lochem letterlijk tastbaar. Het kunstwerk is een geschenk van hotel ‘t Hof van Gelre aan de inwoners en bezoekers van Lochem.

Het reliëf toont de binnenstad van voor de grote brand van 6 april 1615, dus inclusief de dubbele gracht en de stadsmuur met rondelen en toegangspoorten. De stad vormt in zijn geheel een deken waaronder een vrouwenfiguur ligt te slapen. Het gevoel van veiligheid straalt er af.

Stratenplan

Het stratenplan van destijds verschilt nauwelijks van dat van toen en is dus ook voor de Lochemer van nu zeer herkenbaar. En net als nu vormt de Grote- of St. Gudula het stralende middelpunt. Wie goed oplet zal echter zien dat de vorm van het schip van de kerk anders is dan nu. Vroeger was het een zogeheten kruisbasiliek terwijl er nu een hallenkerk staat met 3 evenwijdige daken.

lees verder onder de foto…

De onthulling van het stadsreliëf met links burgemeester Van ‘t Erve en rechts de kunstenaar Aebele van Trijsburg (foto: LochemsNieuws)

Hof van Gelre

Het kunstwerk is gemaakt door Aebele R. Trijsburg. De basis werd gelegd in 2012 toen hotel ‘t Hof van Gelre 70 jaar bestond. Directeur Arne Heitmeijer vertelt: ,,De familie Finster wilde iets anders dan de obligatoire bloemen en cadeaus en daarom bedachten we dat we geld zouden vragen voor een goed doel. Wat dat doel moest zijn wisten we aanvankelijk nog niet, maar gaandeweg ontstond het idee om Lochem een blijvende herinnering te geven.”

Daarna werden er langzaamaan meer partijen bij betrokken en kwam het idee van een reliëf boven, naar voorbeeld van een dergelijk kuntwerk bij De Waag in Deventer. Onder de betrokken partijen zijn diverse fondsen zoals Fonds 1819, het Lochemse Steunfonds en de  Rotaryclub-Barchem. Ook de gemeente Lochem en diverse anderen deden een duit in het zakje.

Research

Aebele Trijsburg deed voorafgaande aan de onthulling uitvoerig uit de doeken wat hij aan research heeft gedaan naar de geschiedenis van Lochem en hoe het kunstwerk is ontstaan: van het werken met boetseerwas tot het gieten in brons. Dat laatste is overigens de eerste keer mislukt, anders had de onthulling al zo’n jaar eerder kunnen plaatsvinden.

Lees verder onder de foto…

De stad als deken voor een slapende vrouw (foto: LochemsNieuws)

Plek op de Markt

Het is de bedoeling dat het reliëf een centrale plek krijgt op de Markt. Dat laat nog even op zich wachten omdat het plein nog een forse reconstructie staat te wachten. ,,Als het zo ver is doen we de onthulling nog een keer over”, zo belooft Heitmeijer. Tot die tijd is het kunstwerk te zien in de hal van het gemeentehuis aan de Hanzeweg.

De onthulling werd gedaan door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve, die daarbij de hulp inriep van verschillende mensen, waaronder de kunstenaar en (toerisme-)wethouder Eric-Jan de Haan.

Route stadswandeling

Tegelijk met de onthulling werd een boekje met details van de ‘Hof van Gelre Route’ gepresenteerd. Deze uitgave van de VVV beschrijft een stadswandeling van zo’n 5 kilometer langs alle bezienswaardigheden van Lochem. De bekende borden die deel uitmaken van het Buitenmuseum Lochem zijn in de route opgenomen.

Route-app

Jeroen Drabbe gaf aan dat de route vanaf medio juni ook te vinden zal zijn in de nieuwe app Routabel. Deze komt in de plaats van het huidige Abellife waarmee het Lochemse bedrijf van Drabbe al jarenlang vele wandel- en fietsroutes distribueert. De Hof van Gelde-route wordt dan voorzien van audio en video en veel tekstuele uitleg van wat onderweg is te zien.

einde tekst…

‘Doorkijkje’ via de Walderstraat naar de Markt (foto: LochemsNieuws)