Sportclub Lochem bereidt zich voor op ‘superzondag’

0
Dit elftal zorgde er 50 jaar geleden voor dat Sportclub Lochem naar de 2e klasse promoveerde (bron: Sportclub Lochem)

LOCHEM – Bij Sportclub Lochem loopt de spanning op. Zondag kan het 2e elftal kampioen worden en het eerste kan een hele belangrijke stap in die richting zetten. Er worden veel supporters verwacht op sportpark De Elze. ,,Het wordt waarschijnlijk vergelijkbaar met een wedstrijd tegen Witkampers”, zegt bestuurslid en PR-man Tom Schooltink.

De wedstrijd van het tweede begint zondagochtend al om 10.00 uur. Het team had het kampioenschap vorige week al kunnen pakken, maar het gelijkspel tegen De Zweef 3 was toen net niet genoeg. De club had toen al een receptie opgetuigd. Zondag is een puntje tegen Colmschate genoeg. Als dat lukt komt er overigens geen receptie. De spelers gaan dan hun feestje vieren op de tribune tijdens de wedstrijd van het eerste elftal tegen Wijhe ’92.

Het tweede werd vorig seizoen ook al kampioen en kan nu dus opnieuw promoveren. ,,Dat is op zich al een unieke prestatie”, zegt Schooltink.

Winning mood

Het eerste van Sportclub Lochem heeft de laatste 9 competitiewedstrijden gewonnen en is dus in the winning mood. Uitgerekend VV Witkampers uit Laren zorgde er afgelopen weekend door een gelijkspel tegen Wijhe voor dat Lochem en de club uit Salland in punten op gelijke hoogte kwamen. Beide clubs hebben 55 punten. Een spannender scenario voor de titanenstrijd van zondag is niet denkbaar.

Doelsaldo

Wijhe staat op basis van een beter doelsaldo bovenaan in de 3e klasse B. Het verschil van 9 goals betekent dat Lochem het kampioenschap bij verlies tegen Wijhe op de buik kan schrijven. Dan volgt nog wel de nacompetitie omdat de Lochemers een periodekampioenschap binnen haalden.

Bij een gelijkspel wordt het tamelijk ingewikkeld, want dan heeft Lochem het tijdens de laatste competitiewedstrijd op 26 mei niet meer in eigen hand. Dan moet de eigen wedstrijd worden gewonnen en moet Wijhe een uitglijder maken.

Nog een wedstrijd

Bij winst neemt Lochem zondag 3 punten afstand van Wijhe en dan is een week later een puntje genoeg om op te stomen naar de 2e klasse. Tom Schooltink waarschuwt dat die laatste wedstrijd, tegen KCVO uit Vaassen, zeker geen appeltje-eitje is. ,,KCVO staat weliswaar vrij laag, maar is de laatste tijd goed op dreef”, zo zegt hij. Van de laatste 5 wedstrijden werden er 3 gewonnen. Lochem speelt de laatste wedstrijd uit.

Sterke tegenstander

Prettige bijkomstigheid is dat Wijhe ’92 het in de laatste wedstrijd moet opnemen tegen een op papier sterke tegenstander. Dat is Turkse Kracht uit Deventer. Schooltink: ,,Dat is een geslepen ploeg en een altijd lastige tegenstander.” Turkse Kracht staat op de derde plaats achter Wijhe en Lochem. Wijhe heeft als voordeel dat het de laatste wedstrijd thuis mag spelen.

Als Lochem zondag wint gaat de clubleiding nadenken over de viering van het kampioenschap dat dan wel erg dichtbij komt. Over hoe het gevierd wordt en wanneer kan Tom Schooltink op dit moment dus nog niks zeggen.

Veel vrijwilligers

Eerst moet komende zondag in goede banen worden geleid. Net als bij de derby’s tegen Witkampers komt er een horecatent op het terrein te staan en zijn veel extra vrijwilligers opgetrommeld. ,,Onze voorzitter van de kantinecommissie Bert Pardijs en beheerder Hans Hoetink hebben een grote groep vrijwilligers om zich heen verzameld waar hij een beroep op kan doen. Maar het is zeker voor hen een heel geregel om die te bereiken en in te delen”, aldus Schooltink.

Er wordt een bus met Wijhe-supporters verwacht en daarnaast vermoedelijk nog de nodige fans van de tegenstander die op eigen gelegenheid naar Lochem komen.

Veel supporters

De hoop is dat de thuisclub steun krijgt van heel veel supporters. Wie komt opdagen kan getuige worden van de opmaat naar een uniek feit uit de clubgeschiedenis. Op 18 mei 1969 – dat is zaterdag dus exact 50 jaar geleden – promoveerde de nu 101-jarige club voor het laatst naar de 2e klasse. Toen kwamen er 3500 toeschouwers naar het AZC-terrein in Zutphen voor de beslissingswedstrijd tegen VVO uit Velp.

Oud-wethouder van de gemeente Lochem Ruud Schwartz zei vorig jaar nog ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Sportclub Lochem dat het bij velen in Velp nog altijd pijn doet dat Lochem toen won. Schwartz was vroeger en is ook nu weer inwoner van Velp en supporter en vrijwilliger bij VVO.

Sterrenelftal

Lochem had in 1969 een geweldig elftal (zie foto boven en onder). Veel namen van spelers van destijds gaan nu nog steeds regelmatig over de tong in Lochem. Namen als Wim Meutstege, Rinus Beumer, Bert Snaphaan en natuurlijk… Henry Golstein, de huidige trainer van het eerste. Golstein gaat hoe dan ook mee naar de 2e klasse als de missie slaagt. Zijn contract werd begin dit jaar met een seizoen verlengd.

De wedstrijd van het eerste elftal tegen Wijhe ’92 begint zondagmiddag om 14.00 uur. Het tweede speelt om 10.00 uur tegen Colmschate ’33.

Hieronder de foto uit 1969 met de namen van de spelers van destijds:

Elftalfoto van de kampioenen uit 1969 (bron: Sportclub Lochem)