Sprankelende poëzie van leerlingen Staring College

0
Sprankelende poëzie van leerlingen van het Staring College in de Schouwburg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Net als je denkt dat we qua beschaving niet echt de goede kant opgaan, komen leerlingen van het Staring College met een zeer hoopgevende Poëzie Revue. Als de voortekenen niet bedriegen, komt er een generatie aan die met veel gevoel naar de samenleving kijkt. Dinsdagavond droegen zo’n 40 jonge dichters hun werk voor in de Schouwburg. Ingebed in een gelikte show. Poëzie hoeft niet saai te zijn.

Wat bij beluistering opvalt is dat de inspiratiebronnen van jonge dichters universeel en van alle tijden en generaties zijn: natuur, landschap, stilte, geborgenheid (thuis) en natuurlijk de liefde. Door de voordrachten te verdelen over een viertal groepen en het feit dat dichters vooraf een tips hadden gekregen voor een geode voordracht, liep alles lekker vlot door en ontstond er ruimte voor intermezzo’s.

Intermezzo’s

Die werden ingevuld door de breakdancegroep Turn it Loose en singer/songwriter en voormalig The Voice-deelnemer Cheyenne Toney. Jurylid en dichter Alexis de Roode deed een duit in het zakje met de voordracht van een gedicht met dubbele bodem, getiteld ‘Thee’. De handen gingen verder uitbundig op elkaar voor het optreden van de lokale rappers van De Pioniers, bekend van de ode op Lochem in ‘0573, is the place to be’.

Het was de tweede keer dat de Poëzie Revue werd gehouden. Het is een initiatief van de Amsterdamse stichting School der Poëzie. De Muzehof bracht het naar het Staring College. Daar werd het omarmt door een aantal docenten. Dit keer waagden liefst 260 leerlingen de stap richting dichterschap. Docenten van de School der Poëzie hielden een aantal workshops om de deelnemers uit te leggen aan welke regels een gedicht moet voldoen, al is de spreekwoordelijke dichterlijke vrijheid natuurlijk altijd een optie.

Winnaars

De jury werd gevormd door burgemeester Sebastian van ‘t Erve, communicatiemedewerker Jeanet van de Mortel van het Staring College en dichter Alexis de Roode. Na ampel beraad wezen zij het gedicht ‘De Rivier’ (zie hieronder) van gymnasiast Pien Wijskamp als winnaar aan. Julius te Boekhorst nam de tweede prijs in ontvangst voor ‘Een Meeuw’ en de derde prijs ging naar ‘Verkreukend Uitzicht’ van Linde Harkink.

Daarnaast waren er vijf eervolle vermeldingen voor de gedichten van Franje Gommeren, Ilse te Veldhuis, Mick Koeslag, Jens Rozenveld en Joeri IJland. De winnaars kregen een beker ‘gevuld met eer’ en alle acht genoemde bovendien een boek met ZKV’s van A.L. Snijders en nog een cadeau. Namens de jury had Alexis de Roode een mooi compliment in petto voor de deelnemers: ‘De voordrachten van jullie waren vaak beter dan ik van professionele dichters heb gezien.’

Presentatie

Als er al eervolle vermeldingen uitgedeeld kunnen worden, komen ook presentator André Accord en de twee muzikanten die voor de begeleiding zorgden hiervoor in aanmerking. Accord is veelzijdig. Hij zingt, rapt, is human beatbox en weet het publiek te bespelen.

Het winnende gedicht van Pien Wijsman:

De Rivier
In het gloeiende ochtendgloren zwijgt het water
Dampen banen zich een weg omhoog
Zonlicht vecht zich erdoorheen
Mist ligt als een deken
over mensen, huizen, straten
en dempt mijn iedere beweging

In de kille avondstralen ruist het water
Maanlicht reflecteert
in de rimpelende rivier
De nacht kruipt langzaam
over mensen, huizen, straten
en dempt mijn iedere beweging