Kunstroute mikt op verbreding en verjonging

0
Leerlingen van het Staring College werken aan kunst voor de Kunstroute (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De Kunstroute 2024 wordt, zoals gebruikelijk, gehouden in het Paasweekend, van 30 maart tot en met 1 april. De organiserende Stichting Kunst in Lochem bestaat 25 jaar en werkt aan een verbreding van de doelgroep. Via nieuwe samenwerkingen worden de pijlen vooral gericht op jongeren. Zowel de deelnemende kunstenaars als de bezoekers kunnen wel een verjongingsslag gebruiken.

Dit bericht is gekoppeld aan een artikel over leerlingen van het Staring College die kunstwerken maken voor de Kunstroute. Zie de onder dit bericht toegevoegde tekst en de foto hierboven…

Voorzitter Marieken Nieuwdorp en secretaris Jacob van Halen van Kunst in Lochem prijzen zich gelukkig dat het bestuur weer op volle sterkte kan opereren. Dat gaf onder meer voldoende armslag om nieuwe contacten te leggen en het netwerk te verbreden. Zoals met de Kunstcommissie van het Stadshuus en het Staring College. Leerlingen van de scholengemeenschap werken aan recyclekunstwerken die tijdens de Kunstroute zijn te zien in het inspiratiecentrum van de VVV in Lochem. Thema: Kunst en Vliegwerk.

Jongeren

Marieken Nieuwdorp wil graag meer jongere kunstenaars als deelnemer aantrekken, maar dat blijkt lastig. “Onze deelnemers zijn toch vooral op wat meer gevorderde leeftijd. En jonge kunstenaars zijn hier bijna niet te vinden. Als ze al uit deze gemeente komen, zijn ze mogelijk na hun studie blijven hangen in de stad waar ze hun opleiding volgden. Ook als bezoeker zijn jongeren lastiger te bereiken, maar de samenwerking met het Staring College lijkt een goede stap. Vanaf volgend jaar willen we ook meer aandacht geven aan muziek als kunstvorm. Dit jaar volstaan we nog met een oproep aan muzikanten, die het leuk vinden om te spelen op een van de locaties, om zich bij ons te melden.

De Kunstroute 2024 wordt geopend in het Stadshuus. Daar heeft de Kunstcommissie de open ruimte op de eerste verdieping omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte. Na de verbouwing wordt de draad weer opgepakt met een tentoonstelling van werk van ruim twintig plaatselijke kunstenaars. Hun opdracht is om een kunstwerk van 50 bij 50 centimeter te maken dat binnen het thema ‘De Verwarring’ past. Deze tentoonstelling blijft de hele maand april te zien in het Stadshuus.

Opening

De opening wordt verricht door wethouder Wendy Goodin en bij die gelegenheid wordt ook het ‘Pakje Kunst’ gelanceerd. Dit is een doosje ter grootte van een pakje sigaretten met daarin een miniatuurkunstwerk van een kunstenaar uit de gemeente. Voor 4 euro kan het Pakje Kunst uit een voormalige sigarettenautomaat worden getrokken.

Dit jaar omvat de Kunstroute 48 locaties, met in totaal 85 deelnemende kunstenaars. Dat zijn er iets minder dan vorig jaar, zonder dat er een verontrustende oorzaak is. Marieken Nieuwdorp zegt: “Sommige kunstenaars slaan een jaartje over. Die zijn er volgend jaar vermoedelijk gewoon weer bij. En minder locaties is niet erg, want ook 48 zijn er nog altijd heel erg veel.”

Fietsroutes

Nieuw zijn 4 fietsroutes langs locaties in de gemeente en een wandelroute door het centrum van Lochem. Ze zijn uitgestippeld door penningmeester Jip Kruis van Kunst in Lochem. Ze zijn binnenkort verkrijgbaar bij de VVV en via de website kunstinlochem.nl. De brochure met alle locaties en kunstenaars is ook verkrijgbaar bij de VVV. Op de genoemde website zijn deelnemers en locaties ook nu al te vinden.

Contact: info@kunstinlochem.nl
Website: kunstinlochem.nl

Leerlingen Staring College maken kunst voor de Kunstroute

Het thema is Kunst en Vliegwerk. Het gebruikte materiaal zijn oude vlaggen van de Kunstroute (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Binnen het thema ‘Kunst en Vliegwerk’ zijn leerlingen van het Staring College bezig met een aantal kunstwerken die tijdens de Kunstroute – in het paasweekend – zijn te zien in het VVV-inspiratiepunt in het oude stadhuis. Het gaat om echte recyclekunst, want oude (beach)vlaggen van de Kunstroute vormen het basismateriaal.

Derdejaars havoleerlingen werken aan allerlei objecten die eerst met andere materialen worden ‘getest’. Sommigen nemen ‘vliegwerk’ heel letterlijk en werken aan vliegers en andere al dan niet realistisch vliegende objecten. De creativiteit kent geen grenzen. Ze werken aan de objecten tijdens de lessen beeldende vorming. Docent Leontine Gierkink krijgt veel vragen over hoe je de fantasie het beste kunt omzetten in tastbare vormen.

Belangstelling

De docente constateert dat er onder leerlingen een toenemende belangstelling is voor kunstzinnige vorming. Leerlingen kunnen daarnaast overigens ook kiezen voor het muziek of drama. Ook het aantal examenkandidaten door het vak neemt toe. De praktijkexamens beginnen rond deze tijd. Leontine Gierkink prijst zich gelukkig met het feit dat steeds meer interessante musea in de regio zijn ontstaan. Ze noemt MORE in Gorssel en Ruurlo en in No Hero in Delden. “Vroeger moest je naar Amsterdam als je leerlingen kennis wilde laten maken met kunst”, zo zegt ze.

De leerlingen zijn in kleinere of grotere groepjes bezig met het bedenken en voorbereiden van hun kunstwerk. De komende weken moet het tot de definitieve objecten komen. “Best lekker om af en toe met je handen bezig te zijn”, zo klinkt het onder andere. Het vooruitzicht dat hun werk tijdens de Kunstroute zichtbaar wordt voor een breed publiek spreekt erg aan en leidt tijdens de les tot aandachtig tot bloedserieus werken.