Jongeren uit Lochem adviseren gemeente over biodiversiteit

0
Leerlingen van het Staring College die zich verdiepten in de biodiversiteit (foto: IVN)

LOCHEM – De natuur en het bekende coulisselandschap in de Achterhoek staan, net als op veel andere plaatsen, onder druk. Dat was voor de gemeente Lochem aanleiding om een biodiversiteitsplan te maken. Het IVN Jongeren Adviesbureau betrok jongeren van het Staring College bij de opgave om inwoners te vertellen over dit plan. Donderdagmiddag presenteerden de leerlingen hun ideeën en adviezen aan de gemeente.

De biodiversiteit neemt wereldwijd af. Ook in de nog groene gemeente Lochem. Herstel is nog mogelijk en het biodiversiteitsplan zijn negen dier- en plantensoorten aangewezen waar de gemeente, samen met inwoners, extra hard haar best voor wil doen. Het gaat om de putter, de egel, de dwergvleermuis, de steenuil, de roodborsttapuit, de kamsalamander, de weidebeekjuffer, de margriet en de eik. Als het met deze soorten goed gaat, betekent het namelijk dat andere soorten het ook beter hebben.

‘Spread the news’

Om de plannen voor deze zogeheten gidssoorten te laten slagen moeten zoveel mogelijk mensen in de gemeente weten hoe zij deze soorten kunnen helpen. In opdracht van de gemeente hebben leerlingen van drie klassen van het Staring College zich enkele weken beziggehouden met dit vraagstuk.

Tijdens het project deden zij onder meer onderzoek naar het leefgebied en de ideale omstandigheden van de verschillende gidssoorten. Daarna zijn ze gaan ‘vloggen voor de biodiversiteit’. In hun vlogs formuleerden zij praktische tips. IVN Gelderland faciliteerde dit jongerenadviesbureau in nauwe samenwerking met lokale natuurkenners van IVN- afdeling Noord-Midden Achterhoek.

Presentatie

Tijdens de eindpresentatie op donderdag 2 juni presenteerden de jongerenadviseurs hun vlogs met creatieve ideeën en praktische tips aan de gemeente. Vogelvriendelijke akkers om de leefomgeving van de roodborsttapuit te verbeteren, watertrappen voor de weidebeekjuffer, doorgangen in schuttingen zodat egels zich makkelijker kunnen verplaatsen.

lees verder onder de foto…

De vlog over de dwergvleermuis kwam als beste uit de bus (foto: IVN)

Het beste voorstel kwam uiteindelijk van het adviesbureau dat zich verdiept had in de dwergvleermuis. “Jullie hebben een leuke en leerzame vlog gemaakt over deze kritische soort, vol tips om de leefomgeving te verbeteren”, aldus raadslid Henk van Zeijts* van GroenLinks. Om de dwergvleermuis te stimuleren kunnen bewoners onder andere vleermuiskasten ophangen in bomen of aan hun gevel. Ook adviseren de jongeren om veel bloemen te planten, zodat de dwergvleermuis voldoende insecten kan eten.

Compilatie

Een compilatie van de vlogs is binnenkort te zien op de kanalen van de gemeente Lochem.
Jongeren Adviesbureau Achterhoek Het project in Lochem is onderdeel van het IVN Jongeren Adviesbureau Achterhoek: meer dan 750 jongeren uit de Achterhoek van acht VO en MBO-scholen adviseren bestuurders en organisaties over een lokaal vraagstuk rondom biodiversiteit. IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek wordt georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van de Provincie Gelderland en is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.

*= Henk van Zeijts was tot 30 mei wethouder en onder zijn leiding kwam het biodiversiteitsplan van de gemeente Lochem tot stand.