Dion de Brouwer in top-8 op WK Balloon in Spanje

0
Dion de Brouwer tijdens zijn entree op het WK in Spanje (foto: Pedro Salado/PR)

LOCHEM – Lochemer Dion de Brouwer (26) uit Lochem strandde vorige week in de kwartfinales van de World Cup Balloon in het Spaanse Tarragona. Dat betekent dat hij zich tot de top-8 van de wereld mag rekenen. Hij verloor overigens van de latere winnaar, een Spanjaard die het publiek, maar toch ook de scheidsrechter en de VAR, op zijn hand had. Hamvraag: Hoe komt een Achterhoeker op een WK terecht van een jonge en nog onbekende sport?

De geboren Ruurloër werd gevraagd door zijn vriend Daniël Lippens. Die is DJ bij radiozender Slam! en betrokken bij de streamingdienst Twitch. Deze dienst streamde het WK en Lippens verzorgde het Nederlandse commentaar. Hij vond dat er een Nederlandse inbreng moest zijn en vond Dion athletisch genoeg om zich te meten met de rest van de wereld.

Influencer

De Lochemer is al 6 jaar fulltime influencer. Zijn YouTube-kanaal telt meer dan een half miljoen volgers. Daar draait het vooral om de game Fortnite . Verder maakt hij nieuwsitems over met name de Formule 1 voor het online-platform GPfans.com. Hiervoor is hij regelmatig te vinden in een studio in Doetinchem. Dion is bijna 2 meter lang en houdt zich onder meer fit door te judoën bij de Nippon Judo Achterhoek, met een vestiging in Lochem.

Je zou het spelletjes ‘ballon hooghouden’ kunnen noemen. Maar dat doet de spectaculaire sport, waarbij een groot athletisch vermogen vereist is, eigenlijk tekort. Het speelt zich af in een glazen kooi waarin zich allerlei obstakels bevinden. Er is in feite in huiskamer nagebouwd, compleet met bankstel, saloontafel, schemerlamp, een eethoek en ander meubilair.

Twee atleten

In die arena worden twee atleten losgelaten die een ballon moet hooghouden. De kunst is om het de tegenstander moeilijk te maken door te proberen de ballon buiten zijn bereik te slaan. Dat leidt vaak tot snoekduiken over genoemd meubilair. Als de ballon de grond raakt levert dat een punt op. De speeltijd is twee minuten. Dat lijkt weinig, maar de deelnemers zijn daarna tamelijk ‘gesloopt’. De tijd wordt overigens zeer regelmatig stilgezet omdat de arbitrage serieus wordt genomen. De scheidsrechter wordt ondersteund door een VAR die beelden kan terugkijken.

Er is vaak discussie over of de ballon de grond geraakt heeft of dat een speler de ballon twee keer toucheerde. Andere regels zijn dat je de ballon niet naar beneden mag slaan en niet met andere lichaamsdelen dan de handen mag raken. Verder moet een geslagen ballon, in opwaartse beweging, minstens een meter boven de grond komen. Vooral over dat laatste ontstaat vaak discussie.

Gouden ballon

Als de strijd na twee minuten nog onbeslist is, wordt de ‘gouden ballon’ ingezet. Als die de grond raakt is de winnaar bekend. Niet onbelangrijk: in die fase mag de ballon juist niet met de handen en onderarmen worden beroerd. Dan komen dus hoofd, schouders en benen eraan te pas.

De World Cup werd voor de tweede keer gehouden. Het is een initiatief van de FC Barcelona-speler Gerard Piqué en een Spaanse influencer met 1,5 miljoen volgers. De sport is snel groot geworden in met name Spaanstalige landen in Europa en Zuid-Amerika. De stream van het WK met Spaanse commentaar werd dan ook door 200.000 mensen live bekeken. Er waren deelnemers uit onder meer Turkije en Peru.

Niet ongevaarlijk

De Peruaan die vorig jaar kampioen werd, werd dit keer al tijdens zijn eerste partij afgevoerd naar het ziekenhuis. Dion zegt: “Hij kwam hard in aanraking met een tafelpunt. Het spel is niet ongevaarlijk, juist door de obstakels in de ruimte. De enige bescherming die we dragen is een helm.” In de achtste finales zette hij een kleerkast van een Turk opzij. Deze deelnemer is roeier en hij won de Turkse versie van ‘Expeditie Robinson’.

Dion de Brouwer is zeer te spreken over de organisatie. Alle onkosten werden vergoed, inclusief vlucht en verblijfskosten. De deelnemers verbleven in een goed hotel van het pretpark PortAvontura. “We hadden het heel gezellig samen. Ik heb daar nieuwe vrienden gemaakt. We mochten zelfs met voorrang in de attracties van het park.” Hij kwam er overigens pas ter plekke achter dat hij een coach en zelfs meer mensen had mogen meenemen.

Coach

Hij kan zich voorstellen nog eens mee te doen als de mogelijkheid zich voordoet. “Maar ik ben nu ook wel in staat om anderen te coachen. In Nederland zijn verder geen mensen met ervaring. Misschien komt het van nationale wedstrijden als daar belangstelling voor is.”

Een uitgebreid verslag van het WK, inclusief commentaar van Dion zelf, is te vinden op YouTube. Zoek op ‘TeveelGevraagd’ om het te vinden. Zo heet het videokanaal van Dion de Brouwer.