Speciale aanpak van drank- en drugsgebruik door jongeren

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Jongeren tussen 12 en 16 jaar in de gemeente Lochem drinken vaker alcohol dan gemiddeld. Ook wordt er vaker gerookt. De elektronische sigaret (vape) is populair onder jongeren. Die maken verslaafd en de overstap tabak is dan snel gemaakt. Ook drugsgebruik vormt een probleem. De gemeenteraad vindt dat er iets moet gebeuren. Bij voorkeur via een duurzame aanpak.

Een motie van MmL, CDA, D66, VVD, PvdA en GroenLinks kreeg uiteindelijk ook de steun van Gemeentebelangen en LochemGroen!, zodat deze unaniem werd aangenomen. Het was overigens een herkansing, want bij een eerdere motie van Meedenken met Lochem staakten de stemmen. De tekst van de nu aangenomen motie wijkt af van de vorige. Het geeft het college iets meer ruimte bij de uitvoering.

Veel problemen

Gemeenten moeten iedere vier jaar een plan moeten maken over gezondheid en over het
voorkomen en controleren van alcoholgebruik (preventie- en handhaving). In Lochem moet dit in 2024 weer gebeuren. Naast de genoemde problemen met drank, roken en drugs is onder jongeren ook vaker sprake van stress, prestatiedruk en sociale druk. Dit is van invloed op de mentale gezondheid en dat kan ervoor zorgen dat naar allerlei middelen wordt gegrepen.

In het ’Gezond Leven Akkoord’ van de overheid is de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aangemerkt als een goede aanpak. Steeds meer gemeenten werken ermee en de eerste resultaten zijn bemoedigend. In de motie wordt verder geconstateerd dat lokale regels en de handhaving daarvan vaak niet goed werken.

Gezondheid

Via OKO kan worden geprobeerd om het gebruik van middelen onder jongeren terug te dringen. OKO vindt zijn oorsprong in IJsland. Het gaat om een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van meerdere jaren die is gericht op gelukkige en gezonde jongeren. Wethouder Wendy Goodin noemde motie uitvoerbaar en dankte de indieners voor de verwijzing naar OKO. Dit kan deel gaan uitmaken van de nota die de gemeente dit jaar moet opstellen.