Situatie Witte Lint erger dan gehoopt

0
Een zelfgemaakt monumentje bij het Witte Lint (foto: LokaalGelderland.nl)

EEFDE/ZUTPHEN – Vorige week werd bekend dat een deel van de bomen van het Witte Lint ten prooi zijn gevallen aan de schadelijke perenprachtkever. Toen werd nog gehoopt dat het bij 260 te kappen bomen zou blijven. Inmiddels is duidelijk dat zeker 500 meidoorns het loodje leggen. Vooral bij Eefde is de situatie ernstig, zo meldt de Provincie Gelderland.

De kap van de aangetaste bomen is dinsdag begonnen en wordt vandaag (donderdag 7/6) afgerond. Het bestrijken van de overgebleven bomen met knoflookextract wordt vrijdag afgerond. Knoflook zorgt ervoor dat de kevers hun eitjes niet opnieuw afzetten.

Perenprachtkever
De Perenprachtkever is gek op het huidige weer en de jonge kevers vliegen momenteel massaal uit op zoek naar nieuwe ‘slachtoffers’. De kever begint het leven als eitje dat wordt afgezet onder de schors van de boom. Dan volgt een stadium als larve en de verpopping tot kever. De cyclus duurt zo’n 24 maanden.

De bomen waar nog geen of weinig uitvlieggaten zijn te zijn worden behandeld met knoflook. De plaag is de Provincie letterlijk overkomen. Bij eerder inspecties leek er niets aan de hand.

Herstel Witte Lint
De komende vier tot zes weken worden de overblijvende bomen voortdurend in de gaten gehouden. Ook volgt er overleg met de kunstenaar die het Witte Lint heeft bedacht en met specialisten. Daarbij passeren mogelijk scenario’s voor herstel de revue. Daaronder zijn vervanging van de gekapte bomen of een andere invulling.

Gedeputeerde Staten nemen op basis van een advies dat uit de bus rolt een besluit over de toekomst van het kunstwerk. Verwacht wordt dat dit in of net na de zomer gaat gebeuren.