Senioren minder graag naar verzorgingshuis door corona

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/LISSE – De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel ouderen zijn gaan twijfelen of ze naar een zorgcentrum, serviceflat of verpleeghuis zouden willen verhuizen. Uit onderzoek van Stannah naar het imago van verzorgingshuizen blijkt dat 17,6 procent van de ouderen in Gelderland, Overijssel en Flevoland negatiever is gaan denken over deze zorginstellingen. Onder meer het risico op een virusbesmetting en mogelijke bezoekbeperkingen zorgen voor meer twijfelaars.

Twijfel

Het onderzoek, waarbij ruim 800 Nederlandse 60-plussers zijn ondervraagd, leert dat ruim de helft van de 60-plussers uit de drie provincies twijfelt aan een verhuizing naar een verpleeghuis, verzorgingshuis of serviceflat (55,1%). 1 op de 3 senioren sluit een verhuizing helemaal uit. In het noorden (49,4%), westen (45,3 procent) en zuiden (42,9 procent) van het land is dit percentage nog hoger.

Argumenten

Het risico op een coronabesmetting is voor 12,1% van de Nederlandse senioren een reden om niet te willen verhuizen naar een verzorgingshuis. Ook het verbod of de beperking van bezoek wordt vaak genoemd als aanleiding om te twijfelen over een verhuizing (12,5%). Daarnaast geeft ruim een kwart van de senioren aan bang te zijn om zich (door corona) opgesloten te voelen in een verzorgingshuis, verpleeghuis of serviceflat (27,5%).

Privacy

Corona is echter niet de belangrijkste reden voor de aarzeling. Het gebrek aan privacy wordt door 60-plussers namelijk het vaakst genoemd als reden om te twijfelen over een verhuizing naar een verzorgingshuis (37,9%). Ook zijn veel senioren bang dat zij zich niet thuis zullen voelen in een verzorgingshuis (31,9%).

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op de website van Stannah.

Stannah is een internationale leverancier van trapliften en andere hulpmiddelen, met een Nederlandse vestiging in Lisse.