LOCHEM – De scouts van Scouting De Witte Wievengroep namen afgelopen weekend deel aan het wereldwijde Jamboree On The Air (JOTA) en Jamboree On The Internet (JOTI). Via radio- en internetverbindingen werden contacten gelegd met scouts in binnen- en buitenland.
Scouting Nederland organiseerde het Nederlandse aandeel in het wereldwijde evenement. In het land deden duizenden scouts mee van ruim 300 scoutinggroepen. In de hele wereld waren ongeveer een half miljoen scouts actief.
Geen antenne
Voor de Jamboree On The Air staan bij veel Scoutinggroepen antennes opgesteld, vaak op metershoge en kunstig gefabriceerde torens van palen en touw, om alle deelnemers via zendapparatuur met elkaar in contact te brengen. Bij De Witte Wievengroep was dit ook de bedoeling maar door de coronacrisis werd dit onderdeel geschrapt. Bij de bouw zou lastig aan de anderhalve-meteregel lastig kunnen worden voldaan.
Communiceren via het internet was een goed alternatief. Speciaal voor het weekend was er een chatprogramma waarmee alle scouts over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren.
Verheugd
De kinderen van De Witte Wievengroep verheugden zich dit jaar extra op dit kamp omdat hun zomerkamp door de corona niet was doorgegaan. Daarom had de leiding de afgelopen maanden extra inzet gepleegd om er een speciaal kamp van te maken. Door de regels van het RIVM en Scouting Nederland moesten er helaas toch een aantal onderdelen worden geschrapt. Zo was het overnachten in de accommodatie van de scoutinggroep aan de Vordenseweg niet toegestaan. De kampen die regelmatig worden gehouden bij scouting De Witte Wieven zijn voor veel leden toch echt wel de hoogtepunten van het seizoen.
Thema
Het JOTA-weekend werd noodgedwongen teruggeschroefd naar een hele dag opkomst. Naast dat de kinderen met andere scouts over de hele wereld via internet met elkaar chatten stond de dag in het teken van een thema. Dit jaar was het thema ‘verhaal van nieuw naar oud’. Dit werd door de pubers leuk uitgevoerd met een spectaculair toneelstuk, aangekleed met filmpjes en zelfs geluids- en rookeffecten.
Tiktok
Het verhaal draaide om een tiktokkende jonge meid die door een spiegel naar het verleden was gestapt maar de weg terug niet meer kon vinden. Gelukkig kon deze vloek worden opgeheven door een cryptex op te lossen. Daar wilden de kinderen wel bij helpen. Ze konden allemaal codes verdienen bij verschillende postonderdelen. Deze hadden allemaal met nieuw en oud te maken. Zo konden ze op een post blaaspijpjes maken en met de moderne Nerfpistooltjes schieten. Via een ouderwetse kaart gingen ze op zoek naar een schat om gaandeweg te ontdekken dat je dit ook via GPS kunt doen.
Ouderwetse spelcomputer
Verder was er een elektronica-spel waar de kinderen een ouderwetse koffiepot aan een nieuw koffiezetapparaat moesten koppelen om groen licht te krijgen. Ook hebben ze op een wel een heel ouderwetse spelcomputer een spelletje gespeeld. Deze was misschien nog wel meer intrek dan de nieuwe versie.
Communicatie
Ook werd een spel gespeeld waarbij eerst werd gecommuniceerd via brieven en postzegels om vervolgens een e-mail te verzenden naar een andere scout. Als laatste verliep de communicatie via WhatsApp. Van oud naar nieuw dus. Aan het einde waren alle codes verzameld zodat de cryptex kon worden opgelost en de vloek doorbroken.
Herinnering
Als herinnering aan de dag hebben alle kinderen een insigne voor op hun blouse verdiend.
De programmaonderdelen die niet konden doorgaan maar al wel allemaal waren voorbereid worden in een ander thema gegoten en bewaard voor het Sinterklaaskamp, die
hopelijk wel door kan gaan.