Schrijfster Dinie Hiddink-Dijkman (77) overleden [video]

0
Dinie Hiddink (1940-2017) Bron: YouTube

LOCHEM – De bekende Lochemse dialect-schrijfster en voordrachtskunstenaar Dinie Hiddink is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden. Haar dood kwam onverwachts. Dinie Hiddink was een graag geziene gast op bijeenkomsten waar het Nedersaksische dialect centraal stond. Naast schrijven over ‘vrogger’ kon ze er namelijk ook indringend en/of met veel humor over vertellen.

Stem
Haar typische stem maakte dat iedereen aan haar lippen hing als ze sprak. Er was geen ontsnappen aan. Je moest luisteren naar wat Dinie te vertellen had. En ze logenstrafte het vooroordeel dat mensen die dialect spreken niet goed articuleren. (zie video onder dit artikel).

Platteland
Schrijvend was ze in staat om op nauwkeurige wijze te beschrijven hoe het vroeger toeging op het Achterhoekse platteland. Ze werd geboren in Zwiep en schreef onder meer ‘Werken zolang het licht was’, waarvan twee delen verschenen.

Deel 2 van ‘Werken zo lang het licht was’ van Dinie Hiddink

Streektaal
Dinie Hiddink spande zich erg in voor behoud en promotie van de streektaal en oude gebruiken uit de regio. Ze was ze decennialang voorzitter van de ‘Vrienden van de Streektaal veur Lochem en Umgeving’. Tijdens haar desgewenst ‘avondvullende’ optredens las ze ook voor uit wek van andere schrijvers.  ‘Werken zo lang het licht was’ verscheen al in verscheen al in 1983, het jaar dat de stad Lochem 750 jaar bestond. Deel 2 volgde in 1987.

De Dennenboom
In de boeken beschreef ze het harde boerenleven waar ze zelf nog levendige herinneringen aan had. Ze werd geboren op boerderij De Dennenboom in Zwiep. Tussendoor verscheen in 1984 nog ‘Onderduiken in Zwiep’, met verhalen uit de oorlog.

De Gevelde Eik
In 1994 volgde de bundel ‘Ploetern’ met jeugdherinneringen en in 1998 de verhalenbundel ‘Mineke en Bets van de Kuperieje’. ‘Ploetern’ kreeg een vervolg met als titel ‘Wiej ploetert vedan’. Het boek ‘De gevelde eik’ was een eerbetoon aan haar veel te vroeg overleden partner Johan Hiddink. In 2008 bracht ze in eigen beheer een boekje uit met regionale paasgebruiken.

Rustiger aan
Het boek ‘Dinie van Denneboom’ uit 2014 toen ze 74 jaar was. Het is een boek met foto’s en verhalen over het boerenleven in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Bij de presentatie van haar twaalfde boek zei ze dat ze wat rustiger aan zou gaan doen.

Hieronder een video waarin Dinie Hiddink een dialectverhaal voorleest: