Lochemse muzikant Ap Daalmeijer (67) overleden

0
Ap Daalmeijer 2-5-1950 | 18-5-2017

LOCHEM – De bekende en geliefde Lochemse muzikant Ap (Appie) Daalmeijer is overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bevestigd. Voor velen komt het bericht als een donderslag bij heldere hemel en ook intimi wisten nog maar sinds slechts 10 dagen dat Ap ongeneeslijk ziek was. Het ging in korte tijd ontstellend snel bergafwaarts.

(dit bericht wordt ge-update als daar aanleiding toe is) 

Ap Daalmeijer tijdens Blues rond de Kerk Lochem 2016 (foto: Niek Hidding)

Bob Dylan
Ap (Albert Jan) werd op 2 mei 1950 geboren in Schiedam en was dus net 67 jaar geworden. Hij kwam al op jonge leeftijd naar Lochem. Zijn muzikale carrière begon hij als vertolker van in het Nederlands vertaalde songs van Bob Dylan. Dylan zou altijd zijn held blijven en de afgelopen jaren trad hij – alleen of als duo met Stef Woestenenk – zeer regelmatig op met repertoire van Dylan. Een andere muzikaal voorbeeld was Buddy Holly. 

Copperfield
In Lochem werd hij in eerste instantie vooral bekend door de eerste ‘beatband’ die de gemeente rijk was. De naam was aanvankelijk The David Copperfield Style. Later werd dit ingekort tot simpelweg Copperfield. De band repeteerde enige tijd in een onbewoonbaar verklaarde woning aan de Oosterwal. Tijdens de oefensessies stonden buiten vaak jongeren mee te luisteren.

Artiestenleven
Met Copperfield snoof Ap aan het echte artiestenleven. Platencontract, bijna hits, radio en tv en veel bekende artiesten ontmoeten. Het leidde ook tot veel gedoe en gesteggel over geld. Ap hield het nog lang vol bij de band maar kreeg langzaamaan de neus vol van het ‘commerciële circuit’.

Hart en ziel
Vanaf het moment dat Copperfield stopte heeft Ap eigenlijk alleen nog maar muziek gemaakt waar hij met hart en ziel achter stond. Hij legde er op het podium ook altijd zichtbaar zijn hele ziel en zaligheid in. Expressief en recht-voor-zijn-raap. Naast het podium was hij ingetogen, bescheiden en vriendelijk.

Valentino’s
Hij speelde new-wave en rock met The Valentino’s, met onder meer die andere ‘bekende Lochemer’, radiomaker Peter van Bruggen. Op 15 mei 1981 begon het langste avontuur uit de muzikale loopbaan van Ap. Toen werd de band Ides of May opgericht. Vorig jaar werd de 35-ste verjaardag gevierd.

Ap Daalmeijer tijdens BLues rond de Kerk 2016. Rechts bassist Peter Kosstede van de Ides of May (foto: Niek Hidding)

Ides of May
De rockende blues van de Ides of May was vooral in de jaren ’80 en ’90 geliefd en de band stond op veel bluesfestivals, in zalen en kroegen. De afgelopen jaren was de frequentie van optreden aanzienlijk lager en dat bood Ap ruimte voor andere muzikale projecten. Daaronder het al genoemde duo Appie & Stef. Hij speelde ook enige tijd samen met Joop Klein Goldewijk (zie zijn reactie hieronder). In beide samenstellingen was hij onder meer te horen en te zien in café In den Olden Keijzer in Lochem.

Videoclip
Vorig jaar dook Ap onverwachts op in een videoclip van het project ‘Oerend Hart’ in Eefde. Hij zong er samen met kinderen en een ouderenkoor een zelfgeschreven Nederlandse vertaling van ‘Heart of Gold’ van Neil Young. (zie video onderaan dit bericht)

Boek
In 2015 verscheen het boek ‘Appie Daalmeijer – een poplegende uit de Achterhoek’ van de hand van Bennie Waanders. De cover van dit boek is te zien op de foto bij dit artikel.

Afgezegd
Door de snel verslechterende gezondheidstoestand van Ap werd woensdag al het geplande optreden van Ides of May op het Mañana Mañana afgezegd.

Reacties:
Van muziekvriend Joop Klein Golderwijk op Facebook:
Hoorde net dat Appie Daalmeijer is overleden. Ap was echte een muziekant. Zaten vroeger samen in oa Copperfield , TV-optredens, platen maken. Gingen samen als 1e ned.popgroep naar conservatorium (Enschede) met Janny Maatman en Fred Rootveld. Veel meegemaakt. Ap bleef zijn humor behouden en kon niet tegen onrecht. Zijn grote liefde was naast zijn eigen composities ongetwijfeld Bob Dylan waar hij destijds alle muziek enz, van bezat. Daarbij was Ap een geweldige (zo niet de beste) Dylan-vertolker ooit .We hebben destijds samen aantal optredens gedaan, waarbij Ap een grote bevlogenheid toonde op een manier zoals Ap dat alleen maar kon.
Appie je was een onderdeel van mijn leven dat ik niet zal vergeten,
Sterke voor jou vrouw en zonen.
Joop

Ook herinneringen aan Ap delen of een andere reactie achterlaten?
Reageer dan via info@lochemsnieuws.nl of op onze Facebookpagina.

Videoclip ‘Hart van Goud’ van het project Oerend Hart in Eefde:
(scroll verder voor meer video’s) 

 
TV-optreden van The David Copperfield Style:

 
Copperfield met ‘Here comes my baby’ (alleen geluid):