Oud-Lochemer en musicus Rob Zieverink (59) overleden

0
Rob Zieverink (1957-2017)

LOCHEM/HARFSEN/OLDENZAAL – Oud-Lochemer, componist, arrangeur en dirigent Rob Zieverink is op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer jarenlang dirigent van de accordeonverenigingen Concordia in Lochem en VIOS in Harfsen. Hij werd kort geleden getroffen door een hersenbloeding en die is hem deze week fataal geworden.

Koren
Rob Zieverink was naast dirigent van accordeonorkesten en -ensembles ook de leider van verschillende koren in zowel Nederland als Duitsland. Hij was docent aan de Musikschule Nordhorn en woonde lange tijd in Schüttorf, niet ver daar vandaan. Zieverink componeerde zelf muziek en was ook bekend door zijn vele bewerkingen van bekende composities voor accordeonorkest. En niet op de laatste plaats als begenadigd accordeonist.

Arrangementen
Van James Last tot Queen en vele bekende film- en musicalstukken arrangeerde hij. Dat leverde meestal dikke partituren op omdat accordeonmuziek vrijwel in meerdere partijen wordt geschreven zoals bij elk ander orkest ook het geval is. De collectie partituren werd de laatste jaren beheerd door Dinie Zweverink van de gelijknamige muziekwinkel in Lochem. Zieverink stond alom bekend als een druk baasje en had geen tijd voor dergelijke, vooral administratieve klussen. Sinds 2014 gaf hij zijn eigen composities en arrangementen hij uit onder de naam Matrix Music.

Conservatorium
Rob Zieverink werd in oktober 1957 geboren in Barchem en kwam via Zwiep al op jonge leeftijd in Lochem terecht. De muziek kwam al vroeg in zijn leven. Hij ging accordeon spelen en bleek over veel talent te beschikken. De gang naar het Arnhemse conservatorium lag dan ook voor de hand waar hij zich onder de hoede van Miny Dekkers verder bekwaamde in het instrument.

Directie
Toen hij het diploma op zak had ging hij verder met de opleiding orkestdirectie bij Eduard Nieland, Karel Wolters en Lex Veelo. Later volgden nog masterclasses bij Mogens Ellegaard (Denemarken), Frederic Guouret (France), Viacheslav Semionov en Friedrich Lips (Rusland). Om zich te verbreden pakte hij ook nog de studie koordirectie op en ook hiervoor volgde hij enkele masterclasses.

Die laatste studie bracht hem als dirigent naar onder meer de mannenkoren van Markelo en Denekamp, het popkoor Vocal Essen in Oldenzaal en het koor Eintracht in Schüttorf.

Afscheid
De rouwkaart die de treurige boodschap moet overbrengen naar familie, vrienden en kennissen is voorzien van het opschrift: ‘Music was my first love, and it will be my last’ (John Miles) Woensdagavond (12 juli) is er gelegenheid om afscheid te nemen van Rob Zieverink. Dit kan van 18.30 tot 19.00 uur bij In Pace Dela, Schipleidelaan 55 in Oldenzaal. De crematie vindt donderdag plaats in Enschede (Usselo).