Schoolkinderen werken aan gedicht voor 4 mei

0
Het gedicht voor de herdenking op 4 mei in wording (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM –  Als je in groep 8 van de basisschool zit, dan ken je de oorlog natuurlijk. Maar roept dat ook diepere gevoelens bij je op? Nou reken maar! Dat bleek woensdagmiddag toen 6 leerlingen samen een 4-mei-gedicht op papier zetten.

Opvallend is dat zich alleen meiden hadden gemeld voor de verantwoordelijke taak. Maar die lieten de toepasselijke trefwoorden en de mooie volzinnen dan ook soepel uit hun pennen vloeien. De begeleidende juf kon de vloed aan prachtige vondsten nauwelijks bijhouden.

Vrijheid

Binnen korte tijd stonden er veel van zulke zinnen op grote vellen papier en was het zaak ze in een logische volgorde te plaatsen. Uiteraard kunnen we het gedicht hier niet prijsgeven, maar als de voortekenen niet bedriegen, begint het met: ‘Vrijheid is om door te geven….’. En belangrijke trefwoorden zijn: vrede, verdriet, oorlog, democratie en natuurlijk vrijheid.

Herdenking in de kerk

De zes dichteressen werkten woensdag in MSG de Garve aan hun epos, maar zitten zelf in groep 8 van de St. Josephschool, De Rank en De Vennegötte. Op 4 mei dragen ze het gedicht samen  voor in de Gudulakerk, in de aanloop naar de Dodenherdenking die om 20.00 uur buiten de kerk uitmondt in 2 minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en een kranslegging.

De verschillende plechtigheden rond de Dodenherdenking in de gemeente Lochem volgt binnenkort in een apart artikel.