4 en 5 mei: thuis herdenken en vieren

0
Deze vlag verschijnt op de dubbele middenpagina van de Berkelbode en kan voor het raam worden gehanden (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de vrijheid ziet er op 4 en 5 mei heel anders uit dan normaal. Bijeenkomsten zijn er niet. In de gemeente Lochem leggen vertegenwoordigers uit alle kernen bloemen, maar zonder gemeentebestuurders en publiek. De gemeente laat een beeldverslag van de bloemleggingen.

Inwoners wordt verzocht mee te doen met het uithangen van de vlag en het virtueel ontsteken van het vrijheidsvuur.

Doe thuis mee

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We herdenken en vieren dit jaar op een heel bijzondere manier. Helaas komen we niet samen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ondanks alle beperkingen hoop ik dat we op 4 mei allemaal de oorlogsslachtoffers herdenken. En dat u thuis met de activiteiten meedoet.”

Alle adviezen op een rij

Hieronder een letterlijk uit een persbericht van de gemeente Lochem overgenomen rijtje adviezen en aanbevelingen:

 • Volg op 4 mei thuis de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
 • Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Heeft u een blaasinstrument, speel de Taptoe dan mee vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
 • Met het Nationaal Comité 4 en 5 mei vragen wij u om op 4 mei de vlag thuis de hele dag
  halfstok te hangen in plaats vanaf 18.00 uur.
 • Wij vragen u om op 5 mei te vlaggen voor 75 jaar vrijheid. Heeft u geen mast? Hang dan de vlag op uit de Berkelbode (voorbeeld boven dit bericht). Deel uw foto via social media met de hashtags
  #Lochem75jaarvrijheid #vlagmee. Onder inzenders verloten wij een jubileumvlag 75 jaar vrijheid.
 • In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur
  ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid. Onze lopers van Sportclub ’88 kunnen het helaas niet naar onze gemeente brengen. U kunt wel thuis het vredesvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl
 • Bekijk de mooie filmportretten over oorlog en vrijheid op www.lochem.nl/75jaarvrijheid