Schokkend antisemistisch incident in Lochemse Walderstraat

0
Een op de voordeur gespijkerde plank herinnert aan het incident in de Walderstraat. Op de voorgrond de 4 stolpersteine (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – In de Walderstraat in Lochem heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een schokkend incident voorgedaan dat duidt op antisemitisme. De voordeur van huisnummer 12 werd ingetrapt en binnen werden een Davidster en het woord ‘Jood’ op de muur gekerfd of geschreven. Er lijkt een relatie te zijn met de 4 Stolpersteine die op 28 september voor het pand zijn gelegd, ter herinnering aan de in de oorlog weggevoerde en vermoorde Joodse bewoners.

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve toonde zich zeer verontrust over het incident en ook voorzitter Pieter Arts van de Stichting Stolpersteine Lochem kan er met zijn verstand niet bij. De burgemeester heeft contact gehad met de bewoner en zijn afschuw betuigd. “In de gemeente Lochem is geen ruimte voor antisemitisme. Dat dit opduikt op een plek waar we Stolpersteine hebben gelegd, is een volkomen onacceptabele daad van haat. Ik ben blij dat de bewoner aangifte heeft gedaan. Ik hoop dat politie en justitie de dader zullen opsporen en straffen om een voorbeeld te stellen. Dit nooit meer!”, aldus Van ‘t Erve.

Daad van haat

Pieter Arts noemt het eveneens een ‘daad van haat en antisemitisme’. “Hier moeten we krachtig afstand van nemen. De bewoner is ongewild slachtoffer geworden van waar ze niets mee te maken heeft”, zo klinkt het. Er is geen enkele relatie tussen de huidige bewoners van het pand en de slachtoffers van de Holocaust die middels de Stolpersteine worden herdacht.

Het gaat om Dorothea Leverpoll-Van Duren (67), Eduard Hubert Leverpoll (30), Magalina Beeltje Leverpoll-Leefsma (25) en Heimann Horwitz (67). De laatste werd omgebracht in Theresienstadt. De andere drie in Auschwitz.

Eerdere voorvallen

Arts meldt twee eerdere voorvallen die te denken geven. Tijdens de legging van de stenen in Walderstraat viel op dat in de muur van het pand ook al een Davidster en het woord ‘Jood’ waren gekerfd. Toen nog met vermoedelijk een spijker of iets dergelijks en niet erg opvallend. Er werd verder niet op gereageerd. En om de stenen die eerder werden gelegd bij Slagerij Sieverink werd enige tijd een witte cirkel gekalkt. De Stolpersteine zelf bleven onaangeroerd. Het is onduidelijk welk statement de dader hiermee wilde maken.

De gemeente heeft het incident gemeld bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De Stichting Stolpersteine Lochem beraadt zich nog op stappen. Gemeente en stichting benadrukken dat de legging van Stolpersteine vooral doorgaat.

Uniek

Wie via Google zoekt naar soortgelijke incidenten in Nederland vindt niets vergelijkbaars. Het Lochemse incident lijkt uniek te zijn. Wel werden in Amsterdam eerder Stolpersteine per ongeluk afgevoerd door stratenmakers. En in Holten wipten in 2016 twee knapen van 16 en 17 jaar twee Stolpersteine uit de straat om ze vervolgens in een vijver te gooien. Ze werden een jaar later teruggevonden door duikers. Het leek hier vooral om vandalisme te gaan.

De politie heeft dinsdag een getuigenoproep op Facebook geplaatst: