Oogarts Jeroen van Rheenen heeft praktijk in Lochemse winkelstraat

0
Jeroen van Rheenen in zijn praktijk aan de Walderstraat in Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Een oogarts in een winkelstraat? In Lochem gebeurt het. Oogarts drs. Jeroen van Rheenen is neergestreken in het voormalige winkelpand van Kreamee aan de Walderstraat. Binnen gaat een wereld open met apparatuur die op de oogafdeling van een ziekenhuis niet zou misstaan. Als allround-oogarts met veel ervaring kan hij, naast de juiste diagnose stellen, op termijn ook kleine ingrepen ter plekke uitvoeren, zoals laserbehandelingen. Persoonlijk contact en de tijd nemen voor elke patiënt waren belangrijke drijfveren om een eigen praktijk te beginnen.

Jeroen van Rheenen (40) woont ongeveer 3 jaar in Lochem, met vrouw en 2 kinderen van 2 en 3 jaar. Hij is werkzaam bij Oogcentrum Eibergen waar hij, samen met collega’s, veel patiënten behandelt. “Daar zie ik per dag vaak tientallen mensen. En ik doe er heel veel behandelingen, zoals staaroperaties. En ik zet tot wel duizend ooginjecties per jaar. Mooi en belangrijk werk, maar de werk- en tijdsdruk maakten het verlangen naar een eigen praktijk groter. Ik geloof erg in de menselijke maat”, zo zegt hij. “Het was al langer een droom en hier kon ik ook de inrichting en sfeer zelf bepalen. Ook daarbij was een rustige uitstraling belangrijk.”

Alles zelf

In de nieuwe praktijk in Lochem werkt hij alleen. “In een ziekenhuis of kliniek zien mensen vaak veel anderen voordat ze bij de oogarts terecht komen. Hier is dat anders. Ik begroet de patiënt bij de deur, voer het eerste gesprek, geef advies of start de behandeling zelf.” Lachend voert hij eraan toe: “Ik doe zelfs de administratie en de schoonmaak zelf.”

In de praktijk staat veel apparatuur voor oogonderzoek en -behandeling. In een aparte ruimte ontstaat momenteel een behandelkamer waar kleine ingrepen kunnen plaatsvinden. Met een laserapparaat kunnen nu al nastaarbehandelingen worden uitgevoerd.

Jeroen van Rheenen biedt CBR-keuringen voor mensen die hun rijbewijs moeten laten verlengen. Mensen kunnen verder bij hem terecht voor oogheelkundige controles bij bijvoorbeeld verhoogde oogdruk, glaucoom, macula degeneraties of diabetes. Als een meer ingrijpende behandeling nodig is, zoals bij staar, verwijst hij naar ziekenhuizen in de regio, maar eventueel ook naar zichzelf in het Oogcentrum Eibergen.

Kosten

Voor patiënten is het financiële aspect niet onbelangrijk. Jeroen van Rheenen legt uit dat hij nog geen contracten heeft met zorgverzekeraars, maar dat dit geen belemmering hoeft te zijn. Hij zegt: “Patiënten krijgen van mij een factuur. Die dienen ze zelf in bij de zorgverzekeraar en ze hoeven mij ook pas te betalen als ze vergoeding op hun bankrekening hebben ontvangen. Soms vergoedt de verzekering niet het gehele bedrag. Waar mogelijk pas ik dan de coulanceregeling toe. Dat betekent dat ze alleen betalen wat ze van de verzekeraar hebben ontvangen. Dit geldt niet voor alle behandeling, dus vooraf even overleggen is belangrijk.”

Hij vervolgt: “Mensen moeten uiteraard ook even goed kijken of ze eventueel nog eigen risico moeten betalen en of hun verzekering vrije keuze van behandelaar toestaat.” Momenteel is de praktijk in Lochem geopend op donderdag en deels op vrijdag. Voor spoedeisende zaken, of als het niet anders kan, is het ook mogelijk om ‘s avonds een afspraak te plannen.

Loopbaan

Jeroen van Rheenen werd geboren in Dieren en volgde de opleiding algemene geneeskunde in Groningen. In Groningen specialiseerde hij zich in klinische genetica. Hij werkte in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en daarna aan het MUMC in Maastricht. Zijn opleiding zorgde voor een dieper begrip van de genetische aspecten van oogziekten. Na een aantal jaren als militair arts te hebben gewerkt en enkele uitzendingen te hebben meegemaakt, besloot hij zich dan ook te specialiseren als oogarts. Die opleiding volgde hij eveneens in Maastricht.

Door zijn werk in Eibergen heeft Van Rheenen enorm veel ervaring met de meest uiteenlopende oogbehandelingen. Hij zegt: “Ik ben dyslectisch. Dat maakt dat ik gemakkelijk in beelden denk en dingen ook beeldend kan uitleggen aan anderen. En ik kan makkelijk focussen op mijn werk. Samen met mijn ervaring maakt dit dat ik een enorm vaste hand heb. Mijn patiënten zeggen bijvoorbeeld dat ze niets van een injectie hebben gevoeld en ik behaal meestal optimale verbetering bij laserbehandelingen.

Drs. J.R. van Rheenen
Walderstraat 7
7241 BH Lochem
tel. 06 19 69 17 33
www.vanrheenen-oogarts.nl
info@vanrheenen-oogarts.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here