Banen weg bij FrieslandCampina; gevolgen voor Lochem onduidelijk

0
FrieslandCampina in Lochem (bron: FrieslandCampina)

LOCHEM – Bij FrieslandCampina verdwijnen de komende twee jaar wereldwijd 1.800 arbeidsplaatsen, waarvan de helft in Nederland. Komend jaar worden al 1.200 banen geschrapt, verdeeld over vrijwel alle onderdelen van de organisatie. Wat dit betekent voor de vestiging in Lochem is nog niet duidelijk.

Het nieuws is door de zuivelgigant zelf bekend gemaakt via een nieuwsbericht op de website, met de nogal geflatteerde kop ‘FrieslandCampina maakt details eerder aangekondigde kostenbesparingen bekend’.

Zware dag

CEO Jan Derck van Karnebeek spreekt van een zware dag: “We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd. Deze kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders.”

Kostenbesparing

Het bedrijf wil vanaf 2026 jaarlijks een bruto kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen euro realiseren. Met de nu aangekondigde vermindering van arbeidsplaatsen kan 180 tot 200 miljoen euro worden gerealiseerd. Volgens het concern is de kostenbesparing nodig om positie in de markt te versterken. Zelfs noemt FrieslandCampina het ‘de positie als toonaangevende, innovatieve en duurzame speler in de zuivelindustrie’. Een deel van de besparingen is nodig om de inflatie te compenseren.

Ook de leden-melkveehouders krijgen te maken met tegenvallende resultaten in 2023. Ze krijgen dit jaar geen zogeheten contante nabetaling. Ter illustratie: Over 2022 kregen de aangesloten melkveehouders nog 90 cent per 100 kilogram aangeleverde melk uitgekeerd.

Lochem

In Lochem werken – volgens informatie op de website van het bedrijf – ongeveer 200 mensen. De productielocatie in Lochem bestaat uit drie verschillende fabrieken, waar allerlei verschillende producten worden gemaakt. In de boter & boteroliefabriek wordt room tot boter verwerkt. Die wordt onder meer verwerkt in chocolade, croissants, toetjes en ijs.
De melkpoederfabriek bestaat uit vijf poedertorens. Hier wordt melk verwerkt tot poeder en verpakt in zakken van 25 kilogram. Deze poeders worden gebruikt in veel verschillende producten en industrieën.

In de high-tech filtratiefabriek, Milk Prism, kunnen ingrediënten, zoals lactose, uit de melk worden gehaald. Deze ingrediënten worden verwerkt tot speciale voeding voor mensen die dit nodig hebben, in onder meer de medische industrie.