StadsProat: Viverion informeert over woningruil

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

Dit is de eerste aflevering uit een serie berichten over StadsProat. Iedere donderdagochtend van half elf tot twaalf uur is iedereen welkom in Het Stadshuus aan de Markt in Lochem voor een kop koffie of thee. Daar kan bovendien informeel en vrijblijvend worden gepraat met medewerkers van Viverion, ‘t Baken, LochemEnergie, Stichting Welzijn Lochem (SWL) en Het Stadshuus. Het motto: Vragen staat vrij en domme vragen bestaan niet.

Woningruil mogelijke oplossing voor huurders

Huurders kunnen soms hun woonwens in vervulling laten gaan via woningruil. Het is precies wat het woord al zegt: ruilen met een andere huurder die ook iets anders zoekt. Dit kan zelfs met huurders in andere plaatsen en die in een sociale huurwoning van een andere woningcorporatie wonen.

Woonconsulent Geertje de Laat van Viverion geeft twee voorbeelden. “Je kunt ruilen met mensen die bijvoorbeeld graag kleiner willen wonen en als jij zelf graag iets groters of in een andere buurt wilt. En iemand die al langere tijd in bijvoorbeeld Winterswijk werkt, wil daar ook graag gaan wonen. Als een huurder in Winsterswijk graag de omgekeerde beweging wil maken, is er mogelijk een goede match.”

Eigen initiatief

Er zijn Facebookpagina’s waar mensen elkaar opzoeken en waar ze hun wensen kenbaar maken. Het initiatief ligt dus altijd bij de huurders zelf. Aankloppen bij de woningcorporatie en zeggen dat je graag wil ruilen, werkt dus niet. Viverion bemiddelt niet. Als mensen elkaar vinden is er altijd eerst een adviesgesprek. Hierin komt de motivatie om te ruilen aan de orde, maar ook wordt gekeken of de nieuwe buurt geschikt is voor de huurder. Bij ruil met een woning van een andere corporatie vinden dus twee gesprekken plaats en hebben beide organisaties ook onderling overleg met elkaar.

Andere voorwaarden zijn dat er geen sprake mag zijn van huurachterstanden of het veroorzaken van recente overlast. Een andere eis is dat een huurder na een ruil minimaal een jaar in de nieuwe woning moet blijven wonen. Wie een ruilkandidaat heeft gevonden kan contact opnemen met Viverion voor een afspraak voor een gesprek. Wie vragen heeft kan ook contact opnemen, maar dus ook op donderdagochtend even binnenlopen in Het Stadshuus.

Meer informatie is ook te vinden via:
viverion.nl/ik-huur/verhuizen/woningruil